Westerback är klar för VM-start: "Det känns rätt"

Om tre veckor bär det av. Kjell Westerback och Hadari kommer att delta på VM i distansritt i Pisa som enda svenska ekipage. "Jag tog en rejäl funderare, men det här känns rätt", säger Westerback.

Kjell Westerback kommer att delta på VM i distansritt med Hadari.

Kjell Westerback kommer att delta på VM i distansritt med Hadari.

Foto: Magnus Strömsten

Distans2021-04-26 18:30

För en månad sedan träffade vi Kjell Westerback som bor i Ungsbo utanför Djursdala, men tävlar för Tjust Distansklubb. Han förberedde då sin häst Hadari för att delta i VM i distansritt i slutet av maj som avgörs utanför Pisa i Italien. Då var frågan om mästerskapet skulle bli av – och i dagarna kom beskedet att det blir så.

– Det har varit osäkert in i det sista, men nu har arrangören givit klartecken. I dagsläget är 90 ekipage från 35 länder anmälda och händer inget oförutsett ska det bli väldigt spännande att äntligen få komma iväg på det här äventyret, säger Kjell Westerbeck.

Från början var det tänkt att Kjell och Hadari skulle vara ett av fyra svenska ekipage och även delta i lagtävlingen. Så blir det dock inte.

– Två av de tilltänkta svenska deltagarna fick avstå då deras hästar bedömdes av vår landslagsledare, som även är meriterad veterinär, att de inte var helt perfekta i sitt rörelseschema. Då är det inte läge att chansa inför ett VM. Den tredje kollegan avstod då hon deltagit i den här typen av mästerskapen tidigare till skillnad från mig som gör debut. Därför får jag åka ensam, säger Kjell.

Hur resonerade du när du ändå valde att delta?

– Jag fick ta en rejäl funderarare innan jag bestämde mig, men det känns ändå rätt. Hästen är i helt rätt ålder och jag har tränat och förberett honom för det här så länge. Det blir hans fjärde tävling över 16 mil i karriären och hästen blir starkare av att göra det. Mitt mål är i första hand att vara bland de 30 procent i startfältet som klarar sig igenom som godkänd hela vägen.

Hur lägger ni upp resan till Italien?

– Jag reser med två kollegor i teamet med transporten till Trelleborg och tar färjan till Rostock. Sedan åker vi ner till södra Tyskland och tar en övernattning innan vi åker genom alperna till Italien. Sedan ansluter två medlemmar till i teamet med flyg dagarna innan tävlingen. Det är mycket att ordna inför resan i dessa tider så just nu är jag nästan mer nervös för den delen än för själva tävlingen, säger Kjell.

Hur lägger du upp träningen de sista veckorna?

– På sistone har jag ridit galoppintervaller var femte dag på ett mjukare underlag som liknas det vi ska tävla på. Annars gäller det att ta det lugnt inför resan som tar tre dagar och kan bli påfrestande.

Kjell Westerback på Hadari.
Kjell Westerback på Hadari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!