Heroisk insats av Vimmerby Hockey

Ni har läst det förut. Ni får göra det igen. Vimmerby Hockey vann mot Troja. Den här gången med 4–1 på bortais. Bakom de klara siffrorna döljer sig en hel del dramatik. "Jag är stolt över grabbarna. Vi gör det otroligt bra defensivt", säger VH-tränaren Phil Horsky.

Hugo Petersson.

Ishockey2019-01-16 21:33

Det var ett revanschsuget Troja/Ljungby som tog sig an Vimmerby i läckra Ljungby Arena. Vimmerby hade vunnit de två tidigare mötena den här säsongen. Skulle vi då få se ett hemmalag som tryckte gasen i botten direkt, som vid matchen i höstas? Det var det troliga scenariot.

Den gången hade inte "Tigrarna" mycket att säga till om i den första perioden. Men nä... så var det inte riktigt. Det var ett mer återhållsamt Troja från matchstart. VH verkade hade taktiken fullständigt klar för sig: backa hem och satsa på snabba omställningar.

Troja skapade ett par farligheter första tio minuterna och hade ett visst övertag. Och 1–0 skulle komma. Jonatan Nielsen sköt stenhårt från offensiv blå. Vimmerbymålvakten Tomas Rydén var chanslös, då pucken styrdes in via ribban av Oscar Öhman.

Repliken kom omedelbart. Måns Carlsson låg bakom kvitteringen, där Anton Carlsson avslutade i nättaket från nära håll.

VH flyttade upp spelet sista fem-sex minuterna av perioden och ställde gång på gång frågor till Troja i deras uppspelsfas. Totalt sett gjorde Vimmerby en stabil period.

– Jag tycker vi kommer in i det och vi avslutar perioden bra, summerar Phil Horsky.

Vad ska vi då säga om mittperioden? VH inledde bra och höll jämna steg med de rödvita. Men sen..., då var det i princip spel mot ett mål i tio minuter. Vimmerbys. VH-spelarna fick enbart ägna sig åt att freda sitt mål. Troja tryckte på rejält och känslan var att de hade en spelare till på isen. Det var total dominans spelmässigt. Vimmerby försvarade sig dock bra – och klokt. Men det var nära 2–1 flera gånger om. Tomas Rydén storspelade.

– Vi var lite för passiva och stressade. Troja hade många målchanser, men samtidigt försvarade vi oss bra. Jag har sagt det tidigare och säger det igen. Troja är ett mycket bra lag, seriens bästa enligt mig.

När alla satt och väntade på just 2–1, ja... då kom istället 1–2. Jakob Karlsson snodde pucken vid egen blå, tog sig in i anfallszon och serverade Henri Fomin med en backhand. Den finländske forwarden tackade och hittade nätet från nära håll. För Troja var det en kalldusch som hetta duga.

Målet gav ett utspelat Vimmerby luft under vingarna och i slutminuterna skapade laget ett par bra lägen.

– Det var ett psykologiskt viktigt mål. När det målet kom så kändes det som att vi skulle vinna, säger Horsky och bjuder på ett stort leende.

Och VH-tränaren fick helt rätt. Den kraftiga anstormningen från Troja uteblev.

– Tredje perioden är vår bästa. Vi kontrollerar spelet, är disciplinerde och gör det väldigt bra defensivt. 1–3 kom även det precis i rätt tid för VH. Det kom i powerplay med Pontus Johansson som målgörare. Precis som i höstas gjorde han ett viktigt mål i Ljungby Arena. Och snyggt var det också. Johansson hittade krysset med en backhand.

VH hade därmed fått matchen precis dit de ville. Ett frustrerat Troja hittade inga nycklar för att luckra upp Vimmerbys starka defensiv – och den säkre Tomas Rydén i målet.

Hemmalaget satsade sedan allt på ett kort, tog ut målvakten Anton Svensson och spelade med en utspelare mer på isen. Det straffade sig omedelbart då Troja djupt ner i Vimmerbys zon (!) misslyckades med en passning – som dråpligt nog gick in egen kasse. Mattias Wigley tillskrevs målet. Slutresultat: 1–4.

Det jublades med all rätt rejält i Vimmerbys omklädningsrum efteråt.

– Hatten av för killarna. Jag är stolt, sa Horsky.

Lycklig – och trött. Henri Fomin satte det så viktiga 2–1-målet för Vimmerby.
Matchfakta

Troja: 1

Vimmerby: 4

Första perioden: 1–0 (14.17) Oscar Öhman (Jonatan Nielsen, Alexander Edström), 1–1 (15.06) Anton Carlsson (Måns Carlsson, Hampus Harlestam).

Andra perioden: 1–2: (35.37) Henri Fomin (Jakob Karlsson, Pontus Johansson).

Tredje perioden: 1–3 (43.01) Pontus Johansson (Jakob Karlsson, Anton Carlsson), spel 5/4, 1–4 (57.03) Mattias Wigley (Pontus Näsén).

Skottstatistik: 37–28

Utvisningar Troja: 2x2, 1x10. VH: 2x2.