Hoppet lever för Södra Vi och H/T

Södra Vi IF och Hjorted/Totebo har efter två spelade omgångar i kvalet fortfarande chansen att ta steget upp till division fyra respektive division fem, men inget av lagen har det i sina egna händer.

Södra Vi har fortfarande chans på division fyra, trots att man bara tagit en poäng i kvalgruppen hittills.

Södra Vi har fortfarande chans på division fyra, trots att man bara tagit en poäng i kvalgruppen hittills.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2019-10-16 14:30

Inför den sista kvalomgången ligger Södra Vi trea i sin kvalgrupp med en poäng. Man har ingen chans på gruppsegern, då Växjö BoIS har sex poäng. Hoppet står dock till att man kommer tvåa och att de andra tvåorna i de tre andra kvalgrupperna till division fyra tar mindre poäng än SVIF. På så sätt kan Södra Vi bli bästa tvåa. Men i värsta fall kan det vara så att inte ens det räcker. 

Smålands Fotbollförbund måste vänta på SvFF:s kval, alltså kvalet till division tre, för att kunna räkna ut hur många lag som kommer att kunna gå upp, utöver de lagen som vinner sina grupper. Mats Larlind, ansvarig för seniorfotbollen på Smålands Fotbollförbund, förklarar vad som gäller:
– Vi har fyra ordinarie platser upp till division fyra, men det kan bli fler om lag från Småland, som spelar kval till division tre, går upp till division tre eller klarar sig kvar i division tre. Om till exempel Tranås klarar sig kvar i division tre kommer vi ligga på minus ett, alltså att vi får ett extralag till division fyra. Då kommer den bästa tvåan från kvalet till division fyra att gå upp. Men om Tranås åker ur så kommer vi ligga på minus två, och då kommer bara gruppettorna att flyttas upp eftersom Tranås tar en plats, säger Mats Larlind.  

Tranås leder i nuläget sin kvalgrupp och har tre poäng och ett mål ned till tvåan Malmslätt när en omgång återstår. Waggeryds IK är ett annat lag från Småland som har chansen att ta en division tre-plats. De ligger tvåa med en poäng upp till ettan i sin grupp.
– Skulle Waggeryd och Tranås gå upp till trean så hamnar vi på plus/minus noll. Det innebär att de två bästa grupptvåorna från division fyra-kvalet kommer att gå upp, säger Larlind. 

H/T ligger tvåa i sin kvalgrupp till division fem med fyra poäng. Man står på lika många poäng som ettan Flygsfors/Gadderås IF, som dock har ett mål tillgodo på H/T. Samma förutsättningar gäller i det kvalet som i division fyra-kvalet.

Det är viktigt för lagen att ta så många poäng och göra så många mål som möjligt i kvalet eftersom det finns en sista chans till uppflyttning även om man skulle misslyckas i kvalet. 
– Alla lag ska anmäla sig eller bekräfta sina serieplatser innan vi bestämmer serierna för nästa säsong. Om ett eller flera lag plötsligt inte kan delta på grund av olika anledningar så skapar det vakanser. Då kommer lagen att rankas utifrån kvalgrupperna och det bästa laget eller de bästa lagen, som inte gått upp, kommer att tilldelas vakansplatserna. Även om man då inte är bland de bästa tvåorna så är det viktigt att man gör bra ifrån sig i kvalet, säger Larlind. 

Södra Vi möter IFK Borgholm hemma på Ulfveskog på lördag i den sista omgången. H/T ställs mot Alstermo/Orrefors på bortaplan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!