Hundratals i kö till förskolan

Det är totalt 209 barn som väntar på en plats i förskolan just nu. Det framgår av den lägesrapport som Barn- och utbildningsnämnden fick vid sitt senaste sammanträde.

Trots flera stora satsningar är det fortfarande lång kö till en plats på förskolan.

Trots flera stora satsningar är det fortfarande lång kö till en plats på förskolan.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-06-24 08:00

– Vi hinner inte ordna plats åt barnen inom de fyra månader som lagen säger, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Kön har dock minskat en del, jämfört med siffran för april månad. Då var det 223 barn som väntade.

Allra längst är kön i på Evahagens förskola i Virserum, där 46 barn köar till en plats. I Hultsfred är det totalt 79 barn i kön, plus tio asylsökande barn, uppdelade på flera olika förskolor.

Det jobbas intensivt på flera olika fronter för att lätta trycket på förskolan. Bland annat ska man starta två nya avdelningar i Ekeberg redan nu i höst. Men innan dess ska lokalerna byggas om och personal ska rekryteras.

– Men det är jättesvårt att rekrytera utbildade förskollärare, säger Martin Snickars.

En långsiktig tröst är förstås nyheten som kom häromdagen att Campus Hultsfred för starta en förskollärarutbildning. Men det tar tre och ett halvt år innan de kan börja. Och under tiden för man hitta andra lösningar, kanske med studerade som vill jobba deltid.

– Vi tittar också på möjligheten att hitta duktiga människor som inte har den formella utbildningen, säger Snickars.

Man tittar också på möjligheterna att erbjuda plats på andra orter där det kanske finns något ledigt, något som skulle kunna vara ett alternativ för föräldrar som pendlar till jobbet och kan hämta och lämna på vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!