Många frågor från idrotten om vaccinbevis

Från och med den 1 december kommer vaccinbevis att kunna användas vid matcher och evenemang med över 100 personer i publiken. Men vad händer om man inte vill använda sig av vaccinbevis? Det är den stora frågan som Idrottssverige just nu brottas med. –Vi noterar att det finns många obesvarade frågor, säger Riksidrottsförbundets, RF, ordförande Björn Eriksson.

Svenska innebandysupportrar under en VM-final. Snart inleds VM i Uppsala. Arkivbild.

Svenska innebandysupportrar under en VM-final. Snart inleds VM i Uppsala. Arkivbild.

Foto: Ieva Cika/TT

Idrott och corona2021-11-18 15:19

Under torsdagsmorgonen höll RF ett möte med drygt 160 av landets idrottstoppar, för att reda ut vad som gäller i frågan om vaccinationsbevis vid inomhusevenemang. Generellt är idrottsrörelsen positiv till införandet.

– Beslutet som sådant kan man se att det idrotten säger är: A, väntat och B, välkommet, för man tycker mycket mindre om alternativet med de restriktioner som var förut, säger Björn Eriksson och hänvisar till det publiktak som lyftes den 29 september.

Folkhälsomyndigheten har meddelat att de evenemang som inte använder sig av vaccinbevis kan vänta sig begränsningar i form av till exempel begränsat antal åskådare, men några detaljer finns ännu inte.

– Det är en av de stora frågorna. Den information som finns är att det rör sig i samma härad som förra gången, och det tycker ju vi är väldigt jobbigt. De regleringarna går ut på att bestämma saker som inte kan bestämmas. Det är bättre att ha en vaccinpass-lösning, säger Björn Eriksson.

"Positiva till möjligheten"

På innebandyförbundet jobbar man just nu med två stora frågor, dels om och hur man ska införa vaccinpass, men också ett hemma-VM i Uppsala.

Enligt Mikael Ahlerup, generalsekreterare på innebandyförbundet, lutar det just nu åt att man har ett svar på åtminstone en av frågorna. Men precis som Björn Eriksson har han fortfarande en del frågor.

– Allt pekar på att vi kommer att gå vaccinbevis-vägen, men vi vill inte fatta beslut innan vi vet vad vi har att välja mellan, säger han.

– Vi är ju någonstans ändå positiva till att möjligheten till vaccinbevis och att inte införa restriktioner som ett första steg.

VM inleds den 27 november, fyra dagar senare införs vaccinbevis.

– Vi går från att den 30 november kunna ta in full kapacitet till att andra dagen behöva jobba på annat sätt som är mer resurskrävande, säger Ahlerup men han tror inte heller att det är lättare att ha vaccinbevis som krav från första tävlingsdag.

– Det betyder att vi får fyra dagar mindre på oss att förbereda oss. Det är en omfattande logistisk apparat som det ska in fler människor i. Väljer vi den vägen så finns en hel del som pekar på att vi inför det från 1 december, så vi får dagarna på oss.

Ung publik underlättar

En faktor som kan underlätta i beslutet om bevisen är den unga åldern på innebandypubliken, vaccinbevis gäller bara vuxna över 18 år, även om det väntas mycket folk till mästerskapet.

– Vi är så gott som slutsålda. Det är många yngre i publiken, så många som går på innebandy kommer att falla under gränsen och det gör kanske vårt val lite lättare.

Några som nödvändigtvis inte har merparten barn på sina läktare är SHL. Ligans vd, Jenny Silfverstrand, håller med om att det fortfarande finns frågetecken.

– Vi vet ju inte begränsningsförordningen, det vill säga om man inte har vaccinbevis, säger hon.

Skillnad på måste och lämplighet

Sedan beskedet kom under onsdagen har det varit ett febrilt arbete.

– Nu arbetar vi för att få så mycket information som möjligt, vi vill ju ändå förstå vad det innebär. Man pratar ju om att det skulle vara maxtak och avstånd mellan sällskap och det gör mycket på publikkapaciteten, säger Silfverstrand.

Om vaccinbevis införs kommer SHL inte kunna hjälpa klubbarna med personal-resurser för att kontrollera dem, men man jobbar för att ta fram information och arbetssätt som ska underlätta.

– Vi vill ju det bästa för våra klubbar, säger Silfverstrand.

Enligt Björn Eriksson är det också en fråga om vad man ska reglera och vad som är upp till förbunden själva.

– Framför allt ett önskemål att klara ut vilka frågor som är måstefrågor och vilka som är en fråga om lämplighet. Till exempel om man har ett evenemang med under 100 i publiken, ska man få kräva vaccinbevis då?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!