Besvikelse när restriktioner stoppar inomhuscuper

Regeringen inför med kort varsel ett flertal restriktioner för att minska smittspridningen av covid-19. Från den 23 december avråder man bland annat från deltagande i olika typer av cuper och läger, en avrådan som gäller till den 16 januari.

Nya restriktioner stoppar ungdomsturneringar i till exempel innebandy fram till den 16 januari. Arkivbild.

Nya restriktioner stoppar ungdomsturneringar i till exempel innebandy fram till den 16 januari. Arkivbild.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Idrott2021-12-21 14:22

– Jag tycker att det här är ett ganska jobbigt besked. Vi hade ju helt andra besked från Folkhälsomyndigheten bara för några dagar sedan, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till TT.

En av cuperna som drabbas är Storvretacupen i innebandy, som skulle ha inletts i Uppsala under mellandagarna, med mer än 600 lag. Flera andra stora idrottscuper för ungdomar var sedan tidigare redan inställda på grund av smittspridningen.

– Jag förstår att det här kan bli en besvikelse, inte minst för många barn och ungdomar som har längtat med spänning för att få åka på en cup eller ett läger, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens.

Magdalena Andersson menade att beslutet om avrådan kring cuper och läger var det som kändes tuffast att fatta.

Känner med tonåringar

– Har man kommit upp i en "50 plus"-ålder så vet man att livet är långt och att de här möjligheterna kommer tillbaka, men det är inte så man upplever det om man kanske är 13 eller 14 år och ska åka iväg på sitt första läger och ska sova i en gymnastiksal eller i ett klassrum tillsammans med kompisarna i laget, säger hon.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson är överraskad över att smittoprognosen svängt så fort.

Samtidigt tycker han att det är svårt att kritisera beslutet.

– Jag får säga som jag sagt hela tiden: Vi är inte smittskyddsexperter så vi får utgå ifrån att smittskyddsexperterna har rätt i sina utgångspunkter när det gäller smitta, säger han.

Karin Tegmark Wisell, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, menar att man vill låta restriktionerna påverka barn och ungdomar så lite som möjligt. Men hon säger att avrådan kring cuper och läger görs med barnens bästa i fokus.

"Ser en risk"

– Det handlar om att vi ser en risk att barn inte ska kunna komma tillbaka till skolan och upprätthålla undervisningen. Det är det vi har sett inför jullovet, i vissa regioner har man varit tvingade att ställa in undervisningen, säger hon och betonar att barn och ungdomar kan fortsätta träna och spela seriematcher.

Björn Eriksson beklagar att barnidrotten kommer i kläm.

– På något sätt måste vi försämra folkhälsan för att klara smittläget. Och det är ett val som kommer utifrån, och det är väldigt svårt för oss att säga att det är felaktigt för vi är inte smittskyddsexperter, men det är inte roligt.

Bland de nya restriktionerna märks också att allmänna sammankomster för 20 till 500 deltagare enbart ska ha sittande publik. Arrangemang med fler än 500 deltagare kräver vaccinationsbevis.

Regeringen meddelar också att man skjuter till ytterligare 80 miljoner kronor till idrotten, för att minska de negativa effekterna av pandemin.

– Det kommer att gå till kompensation, men om kompensationsbehovet är 20 miljoner, 200 miljoner eller 338 miljoner har jag ingen aning, för att ingen vet vad som kommer att ställas in och vilka kostnader som är inblandade, säger Björn Eriksson.

TT: Tror du att 80 miljoner är tillräckligt?

– Svar nej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!