Riksidrottsförbundets (RF) ordförande ger en mörk lägesrapport. Under rådande elkris med skyhöga priser – som sannolikt blir ännu högre i vinter – befarar många att idrottshallar kan tvingas stänga.
– Jag upplever en väldigt stark oro bland våra 19 000 idrottsföreningar som äger hallar. Hur ska detta gå? säger Björn Eriksson och fortsätter.
– Den bild jag får är att väldigt, väldigt många på allvar ställer sig frågan: "Vågar vi hålla hallen öppen?". Och saken blir ju inte enklare för de som har extrakostnader med exempelvis is.
Trots det har idrotten glömts bort i diskussionen om statligt stöd, menar Björn Eriksson.
– Det som idrottsförbunden och jag noterar är att politiken så här långt talar om att införa högkostnadsskydd, och gärna om att det ska gälla konsumenter och företag. Men var är föreningslivet?
Vill få politiskt löfte
Björn Eriksson vill få ett löfte från det politiska styret på riksnivå. Men med tanke på att ingen vet vilka som kommer att sitta i en regering efter valet på söndag räcker det inte att ett eller ett fåtal partier sträcker ut en hjälpande hand, anser RF-ordföranden.
– Det underlättar inte att det är ett val som pågår, ingen vet hur en regering ser ut efter valet – och man skulle gärna önska att politiken något mer samfällt konstaterar att de här olika varianterna av högkostnadsskydd ska gälla även föreningslivet så att man kan undvika diskussionen om att stänga ned hallar, säger han.
Eriksson understryker att det kan skilja sig en hel del beroende på om föreningen i fråga äger eller hyr hallen, hur villig kommunen är att gå in och stötta och vilken typ av idrott som bedrivs i hallen.
Splittrad bild
SHL-laget Växjö är en av de föreningar som äger sin egen arena. I en intervju med Smålandsposten i veckan berättade vd:n Johan Markusson att ishockeyklubben kommer att klara sig ekonomiskt den kommande säsongen då rådande elavtal till stora delar har bundet pris samt att man håller på att sätta upp solpaneler på arenan.
Värre är det för en annan förening i Växjö kommun, bandyklubben Åby/Tjureda. Där har kommunen, enligt tidningen, lovat att stötta föreningen ekonomiskt för att undvika en konkurs.
De två småländska klubbarna ger en rätt träffsäker bild av hur det ser ut i landet i stort, anser Björn Eriksson.
"Kommer drabba alla"
– Kommuner kan så klart spela en stor roll, men jag tror att det är lite olika på olika håll beroende hur omständigheterna är i det enskilda fallet och om den kommunala viljan finns att hjälpa till.
Hockeyallsvenska Tingsryd och Kristianstad hyr sina respektive arenor av kommunen och har inte märkt av de kraftigt ökade elkostnaderna.
Ännu.
– Vi hyr ju med ingående el så vi har inte fått några propåer från hyresvärden ännu. Vi har skrivit avtal som varar över den här säsongen. Men att vi får ta del av det om det varar länge är jag säker på, säger Tingsryds vd Håkan Håkansson.
Kristianstad har heller inte fått några indikationer från kommunen om höjda hyror, men känner en oro inför vad som händer framöver.
– Jo, det gör man ju och det kommer att drabba alla. Idrott eller inte så kommer det att slå hårt mot alla, säger klubbchefen Totte Karström.