EU:s expertkommitté för kemiska produkter, Reach, består av företrädare för EU-länders regeringar, ofta från myndigheter. Sverige och en majoritet av de övriga i kommittén röstade ja till förbudet vid torsdagens möte.
Förslaget kommer från början från EU-kommissionen. Enligt Olof Johansson på Kemikalieinspektionen, som arbetar med frågan i Sverige, är syftet att minska den miljöhotande spridningen av mikroplast.
Beslutet innebär att så kallade avsiktliga tillsatser av mikroplast (gummigranulat) i konstgräsplaner förbjuds efter en övergångsperiod på åtta år.
Frågan är dock inte helt avgjord än. EU:s ministerråd och EU-parlamentet har tre månader på sig att invända mot beslutet.
"Snäv tidsram"
Svenska fotbollförbundet (SvFF) hade hoppats på en längre övergångsperiod.
– Vi såg det som rimligt med en övergångsperiod på mellan tio till tolv år. Åtta år är en väldigt, väldigt snäv tidsram för att få fram ett nytt material. De flesta av de planer som finns i dag är av gummimaterial. Det är många planer som kommer behöver bytas ut i framtiden. Vi måste hitta ett material som fungerar över tid och det ska inte få så stor miljöpåverkan det heller, säger Cårebo.
Han fortsätter:
– Det är klart att det får konsekvenser. Ser vi på de traditionella granulat som används i dag fungerar de alldeles utmärkt under vintertid och du kan använda granulatet mycket mer. Nu behöver vi forska fram nya material ännu snabbare.
– Vi är på gång att försöka få fram nya material, men marknaden har väntat lite på det här nya beslutet innan man trycker på knappen ordentligt.
Olof Johansson på Kemikalieinspektionen säger att livslängden för en stor andel av planerna bedöms vara tio år. Med en övergångsperiod på drygt åtta år och den utveckling som sker ska det vara möjligt att få fram alternativ.
Inte lika bra alternativ
SvFF:s Stefan Cårebo på frågan om vad det finns för alternativ till gummigranulatet i dag:
– I dag finns det inga lika bra alternativ, så är det. Tittar vi i Norrland, så fort det blir minusgrader så fryser de flesta materialen ihop och det gör inte gummigranulatet. Men tittar man i södra Sverige, som har vinter en kortare period, så kan det fungera med ett naturligt material. Men i dagsläget finns det inget som ersätter gummimaterialet.
Cårebo säger att 95 procent av planerna i dag har traditionellt gummigranulat, det vill säga SBR (återvunna bil- och maskindäck), av de klubbar i allsvenskan, superettan och damallsvenskan som har konstgräs.
TT: Hur är SvFF med och påverkar i den här frågan?
– Vi är med och påverkar via Fifa (Internationella fotbollsförbundet) och Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) i den här frågan. Vi jobbar med övriga nationsförbund, framför allt med de nordiska förbunden som har samma klimat, för att forska fram nya material.