Det är fördelningen av statsbidrag på runt 600 miljoner kronor som hamnat i skottgluggen.
Till Riksidrottsmötet (Rim) i maj hade Svenska triathlonförbundet lämnat in en motion om ett bidragstak för organisationsstödet och verksamhetsstödet, att inget förbund ska få mer än tio procent av stöden, oavsett hur stor verksamheten är. Riksidrottsstyrelsen föreslog avslag på motionen, men stämmans drygt 70 förbund röstade igenom det med stor majoritet, 108–65.
Det enda idrottsförbund som är så stort att det skulle få över tio procent av bidragen, Svenska fotbollförbundet (SvFF) som just nu erhåller cirka 14 procent, slog bakut. Man hotade med att går ur Riksidrottsförbundet (RF) och tog sedan frågan till ett skiljeförfarande. SvFF vill att skiljenämnden beslutar om det är förenligt med svensk lag att Rim tar beslut om fördelningen av statens pengar genom att sätta ett sådant tak på stödet.
– Vi vill se om det är möjligt att en stämma kan fatta den här typen av beslut som faktiskt är myndighetsbeslut, och vilket mandat en stämma kan ha, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.
– Vi är helt enkelt oroliga för vad beslutet får för konsekvenser men också för framtiden, om framtida stämmor kan justera det här ytterligare nedåt.
Hotar att gå ur RF
Triathlonförbundets ordförande Henrik Nöbbelin säger till TT att han inte har någon åsikt kring fotbollens beslut att ta frågan om tioprocentstaket till skiljeförfarande.
– Jag kan bara konstatera att om Riksidrottsstyrelsen och Riksidrottsförbundet anser att det här är ett möte av värde borde man respektera det majoriteten röstat kring, det är min utgångspunkt, säger Nöbbelin.
Om ungefär ett halvår beräknas skiljenämnden ha kommit fram till ett beslut. Karl-Erik Nilsson hoppas att SvFF ska få rätt, men vill inte spekulera i chanserna till det, eller i vad som händer om man inte får rätt – det vill säga om man i så fall går vidare med planerna på att gå ur idrottens samlande organ RF.
– Vi håller på att göra en analys om det är möjligt eller inte och jag vill inte föregripa den diskussion som vi kommer att ha vid vårt styrelsemöte i oktober. Vi får sedan avvakta och se vilket resultat som kommer fram i skiljedomen och se vad vi har att ta ställning till, säger Nilsson.
"Stor frustration"
Skälet till att SvFF tagit beslutet från idrottens stämma Rim, som hålls vartannat år, till ett skiljeförfarande – det är unikt att Rim-beslut avgörs med skiljedom – handlar om att årets Rim rev upp 2019 års beslut om ett bidragssystem utan tak strax innan det skulle träda i kraft. Enligt det beslutet skulle alla former av tak tas bort, däremot låg det kvar en fördelningsprincip som i praktiken gjorde att fotbollen inte skulle få mer än 14 procent av bidragen, trots att man står för mer än 30 procent av alla idrottsaktiviteter.
– Det har under en lång följd av år varit en stor frustration hos fotbollsrörelsen och därför var vi nöjda med att Riksidrottsmötet 2019 tog bort det här formella takbeloppet, även om det också i det systemet fanns ett stort mått av solidaritet, säger Karl-Erik Nilsson.
– Men det beslutet slogs ytterligare sönder i stämmobeslutet 2021.
Informerat Löfven och Lind
Blir det ett tak på tio procent förlorar fotbollen, enligt RF:s beräkningar av 2021 års bidrag, 19 miljoner kronor från barn- och ungdomsverksamheten.
Strax efter Rim-beslutet informerade SvFF statsminister Stefan Löfven (S) och idrottsminister Amanda Lind (MP) om att man ville få beslutet juridiskt prövat och att man skulle analysera sitt medlemskap i RF.
– Det är klart att det från deras sida finns en önskan och förhoppning om att idrotten ska lösa den här frågan och konflikten, det är nog vad alla önskar, säger Nilsson.
Henrik Nöbbelin är inne på samma linje.
– Om turbulensen kring ekonomin skenar vid varje riksidrottsmöte, det är ju inte en sund utveckling enligt fotbollsförbundet. Då tänker jag att om RF vill ha samtal kring det så tar de ansvar och bjuder in oss förbund för att prata om den frågan så vi kan hitta en lösning kring hur vi vill ha det i svensk idrott kring ekonomin. Det är upp till oss förbund att hantera skattepengar, som det faktiskt är, på ett ansvarsfullt sätt, säger Nöbbelin.