Friidrottsförbundet har i många år ifrågasatt Sveriges olympiska kommittés uttagningsregler och har nu tillsammans med sju andra olympiska idrottsförbund lämnat in en motion till årsmötet om att uttagningskriterierna bör ses över.
Även SOK:s styrelse föreslår en översyn av kriterierna.
– När vi gjorde den förra översynen 2013–2014 sade vi att det skulle gå några olympiska spel och sedan skulle vi utvärdera, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.
Beslut nästa år
Översynen av uttagningskriterierna lär bli klart så att årsmötet 2023 kan ta beslut, inför sommar-OS i Paris 2024.
Friidrottens grundsyn är att alla som klarat de internationella kvalreglerna också ska få åka till OS.
– Det är en bra utgångspunkt, säger Olsson.
Han tror inte att det skulle bli så många fler idrottare i OS-truppen med den regeln.
– Vi tycker att det är bra att man stimulerar dem som kvalar in, säger han.
Enligt SOK:s uttagningskriterier ska idrottaren kunna visa upp resultat jämförbara med en åttondeplats bland världseliten, för att bli uttagen. Undantag kan göras för talangen som tros kunna göra bra resultat i kommande spel.
– Vår nuvarande uttagningskriterieskrivning säger att målsättningen med svenskt deltagande i OS är topprestationer och medaljer. Jag tror att det är utgångspunkten i resonemanget – om det ska fortsätta att vara det eller inte? Ska vi ha den mer målinriktade inriktningen eller ska uttagningskriterierna baseras på att vi ska vara med i så mycket som möjligt på OS? säger Reinebo.
Olika kvalregler
SOK-basen säger att utgångspunkten, enligt nuvarande kriterier, är att OS-deltagarna ska vara med för att prestera och ta medaljer och att de som är med har en hyfsad likanivå. Och då behövs nationella kriterier, eftersom de internationella kvalreglerna är så olika.
– I vissa idrotter kan man vara rankad 60–80 och ändå kvala in till OS och i andra idrotter krävs i princip att du är topp tio på rankningen, säger Reinebo och ställer ett par retoriska frågor som kan diskuteras under utvärderingen av reglerna:
– Om vissa idrotter har aktiva som är ganska lågt rankade och andra inte har det, är det bra när det gäller det resursmässiga och är det ett bra sätt att bygga ett prestationsklimat i en OS-trupp?
De internationella kvalgränserna har stramats åt de senaste åren, vilket har gjort att antalet som kvalat in men inte får åka har blivit färre. Det kan jämföras med sommar-OS i Peking 2008 då SOK sade nej till 45 kvotplatser, de flesta i friidrott och simning.