Hansdotter vill inte ta ställning om ryssar

Rätt eller fel att välkomna ryska idrottare in i värmen igen? Frida Hansdotter, som sitter i IOK:s aktivas kommitté, vill inte ta ställning.
–Det här en jättekomplex fråga, säger den förra alpinstjärnan.

Svenska OS-guldmedaljören Frida Hansdotter är en del av IOK:s aktiva kommitté. Arkivbild.

Svenska OS-guldmedaljören Frida Hansdotter är en del av IOK:s aktiva kommitté. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Idrott2023-05-09 06:00

Internationella olympiska kommittén (IOK) har öppnat för att Ryssland och Belarus eventuellt kan få delta i OS i Paris 2024 under neutral flagg.

Som en konsekvens av det har flera internationella idrottsförbund hävt avstängningen mot dessa länder. Just nu pågår exempelvis judo-VM med ryska och belarusiska idrottare på plats.

Sveriges officiella inställning är att Ryssland och Belarus ska vara avstängda så länge kriget i Ukraina pågår.

"Får se hur det blir"

Frida Hansdotter, som tog OS-guld i slalom 2018, sitter i IOK:s aktivas kommitté tillsammans med bland andra den ryska stavhoppslegendaren Jelena Isinbajeva.

Så här säger Hansdotter om hur Rysslandsfrågan hanteras av IOK:

– IOK har suttit i samråd med de internationella förbunden, alla nationella förbund, olympiska kommittéer, med allas aktivas kommittéer runt om i världen – och med IOK:s aktivas kommitté där jag varit med i den sistnämnda. Jag tycker att alla har fått sin röst hörd, det här är en jättekomplex fråga, det är väldigt delade meningar. Riktlinjerna från IOK är ju tydliga, sanktionerna mot Ryssland kvarstår, det är mer att man ska se över möjligheten till att få tillbaka atleterna under neutral flagg, säger Hansdotter till TT.

TT: Står du bakom IOK när det kommer till att öppna dörren för att släppa tillbaka Ryssland och Belarus?

– Man måste lyfta frågan, man måste konsultera med idrottsrörelsen världen över. Sanktionerna mot Ryssland och Belarus som länder ligger fast och det är det stor enighet kring. Det som lyfts är frågan om enskilda idrottare utan koppling till kriget ska få tävla under neutral flagg.

– Idrott förenar världen på något vis, det är det fina som idrottsrörelsen står för tycker jag. Sedan är det här en jättekomplex fråga. Nu ska de olika internationella förbunden ta ställning till hur man gör.

På frågan om det är Hansdotters personliga åsikt att ryska idrottare ska få tävla under neutral flagg, om idrottarna inte har någon koppling till kriget, svarar hon:

– Det är IOK:s ställningstagande som är av relevans, inte min personliga.

"Svår fråga"

TT: Hur kan du påverka i den rollen du har?

– Alla har fått göra sin röst hörd. Det är en otroligt stor fråga och det är det som är viktigt då, att alla får göra sin röst hörd.

TT: Hur lyder er röst i IOK:s aktivas kommitté?

– Det är ju en fråga som är väldigt delad. Alla står bakom Ukraina och supportar dem, men sedan måste man kolla på de olika… hur det ska bli framöver.

TT: Från IOK:s aktivas kommitté, är man i nuläget för eller emot att släppa in ryssar?

– Vi har varit med på de här samråden, vi har alla fått säga vår röst. Sedan är det inte vi som tar det beslutet.

IOK har ännu inte beslutat om Ryssland och Belarus får delta på OS i Paris nästa sommar.

Fakta: IOK:s aktivas kommitté

IOK:s aktivas kommitté består av tidigare aktiva från både sommar- och vinter-OS och fungerar som en länk mellan Internationella olympiska kommittén och idrottarna.

Frida Hansdotter blev inröstad i samband med vinter-OS i Peking i fjol tillsammans med den tidigare franske skidskyttestjärnan Martin Fourcade. Deras mandat gäller fram till 2030.

Senast Sverige var representerade i IOK:s aktivas kommitté var friidrottaren Stefan Holm som avgick efter sommar-OS i Tokyo. Pernilla Wiberg ingick i kommittén 2002–2010.

Finländskan Emma Terho, bronsmedaljör i ishockey 1998 och 2010, är ordförande i kommittén. Bland de andra medlemmarna finns bland annat den tidigare spanske basketstjärnan Pau Gasol Sáez, ryska stavhoppsdrottningen Jelena Isinbajeva och norska längdstjärnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen.


Fakta: Idrottens sanktioner mot Ryssland och Belarus

När kriget i Ukraina bröt ut i februari 2022 beslutade en i stort sett enig idrottsvärld att helt eller delvis stänga av idrottare från Ryssland och Belarus från att tävla internationellt.

I slutet av januari i år meddelade Internationella olympiska kommittén att man vill ”försöka hitta en väg” för ryssar och belarusier att delta OS i Paris 2024 och OS i Milano/Cortina 2026.

IOK rekommenderar att idrottare från dessa länder ska få tävla som neutrala. Det innebär att flaggor inte får synas och att nationalsånger inte får spelas.

Något definitivt beslut om OS är dock inte taget. Flera problem återstår att lösa, bland annat kring kvalen.

Efter IOK:s svängning har bland annat bordtennis, fäktning, taekwondo, judo och golf hävt sanktionerna. Fler idrotter väntas följa efter.

Minst 250 ukrainska idrottare har dödats i det ryska anfallskriget. Ukraina hotar att bojkotta OS om Ryssland och Belarus får vara med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!