"Idrotten den plats dÀr flest svenskar möts"

Anders Ygeman (S) blir ny idrottsminister. Han Ă€r Ă€ven integrations- och migrationsminister. –Jag tycker att det Ă€r bra att idrotten fĂ„r vara hos en centralt placerad minister som brinner för det, sĂ€ger Ygeman till TT.

DjurgÄrdaren Anders Ygeman (S), hÀr pÄ en allsvensk match i Göteborg, blir ny idrottsminister. Arkivbild.

DjurgÄrdaren Anders Ygeman (S), hÀr pÄ en allsvensk match i Göteborg, blir ny idrottsminister. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Idrott2021-11-30 10:49

NÀr statsminister Magdalena Andersson (S) meddelade sin regeringsförklaring i riksdagen var det först oklart vilken av de nya ministrarna som fÄr ansvaret för idrottsfrÄgorna.

En stund senare stod det klart att Anders Ygeman (S) blir integrations- och migrationsminister.

Han fick Àven idrotten pÄ sitt bord.

– Idrotten Ă€r Sveriges största folkrörelse. Idrott ger stolthet, idrott stĂ€rker miljontals svenskars hĂ€lsa och idrott, kanske mer Ă€n nĂ„gon annan verksamhet i samhĂ€llet, skapar sammanhĂ„llning och förstĂ„else över alla grĂ€nser, sĂ€ger han pĂ„ en presskonferens.

Ygeman sĂ€ger att han idrottat sedan han var sex Ă„r gammal – i fotboll, bordtennis, friidrott och löpning – och att han brinner för idrotten. Att han nu fĂ„r idrotten pĂ„ sitt bord, tillsammans med integrations- och migrationsfrĂ„gorna, tycker han Ă€r bra.

– Jag ser att det finns kopplingar mellan frĂ„gorna, att idrotten Ă€r den plats dĂ€r flest svenskar möts, sĂ€ger han till TT.

Bra att framföra kritik

En av de mest aktuella idrottsfrÄgorna handlar om OS i Peking och fotbolls-VM i Qatar, tvÄ mÀsterskap som Àr starkt ifrÄgasatta med tanke pÄ missförhÄllanden gÀllande mÀnskliga rÀttigheter i Kina och Qatar.

– Vi har inte varit med och beslutat var de ska gĂ„, men jag tycker att det Ă€r riktigt att som Janne Andersson (fotbollsförbundskaptenen) framföra kritik och inte hĂ„lla tyst, sĂ€ger Ygeman.

Riksidrottsförbundet (RF) vÀlkomnar Ygeman som idrottsminister.

"Vi ser fram emot ett starkt och nÀra samarbete för att gemensamt göra vÄrt yttersta över lÄng tid för att bidra till Äterstarten av idrottsrörelsen. Jag kÀnner Anders Ygeman vÀl och vi har tidigare samverkat i polis- och sÀkerhetsfrÄgor. Jag kÀnner vÀl till Anders stora idrottsintresse", sÀger RF-ordföranden Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Flera ministeruppdrag

Ygeman, som uttalat hejar pÄ Stockholmslaget DjurgÄrden, eftertrÀder Amanda Lind (MP) som lÀmnade regeringen i onsdags dÄ Miljöpartiet inte accepterade den budget som röstats igenom.

Anders Ygeman (S) har varit minister flera gĂ„nger tidigare. Han var inrikesminister 2014–2017 och energi- och digitaliseringsminister 2019–2021. DĂ€remellan Ă„terfanns han utanför regeringen efter att ha tvingats lĂ€mna i samband med it-skandalen pĂ„ Transportstyrelsen i juli 2017.

Fakta: Sveriges fem senaste idrottsministrar

2021–: Anders Ygeman (S)

2019–2021: Amanda Lind (MP)

2017–2019: Annika StrandhĂ€ll (S)

2014–2017: Gabriel Wikström (S)

2006–2014: Lena Adelsohn Liljeroth (M)

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!