IOK-chefen kritiserar Ukraina

Beslutet om Ryssland får vara med i Paris-OS 2024 dröjer. Samtidigt riktar IOK-ordföranden Thomas Bach kritik mot ukrainska myndigheter. –Ukrainska idrottare sanktioneras av sin egen regering, säger Bach.

International olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach under en extrasession i Lausanne på torsdagen.

International olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach under en extrasession i Lausanne på torsdagen.

Foto: Laurent Gillieron/AP/TT

Idrott2023-06-22 14:35

Med bara ett år kvar till sommar-OS i Paris 2024 är det fortsatt oklart om ryska och belarusiska idrottare ska få vara med och i så fall under vilken flagga.

På torsdagen höll Internationella olympiska kommittén (IOK) en extrasession i Lausanne, där Thomas Bach talade om att "bygga broar och inte resa väggar".

Bach vände sig till ukrainska myndigheter i sitt tal.

– Många av dem (ukrainska idrottare) vill tävla internationellt, men ändå var de frånvarande från judo- och taekwondo-VM (som nyligen avslutades). Varför? För att de inte tillåts att delta efter instruktioner från det ukrainska idrottsdepartementet, säger Bach.

– Med andra ord: ukrainska idrottare sanktioneras av sin egen regering för kriget som har startats av den ryska och belarusiska regeringen.

I både judo- och taekwondo-VM deltog ryska och belarusiska idrottare under neutral flagg.

IOK-ordförande tycker att det är "svårt att förstå" varför den ukrainska regeringen berövar sina egna idrottare på chansen att kvalificera sig till Paris-OS.

– Vad hela OS-familjen – och hela världen – längtar efter är att se ukrainska idrottare skina på internationella tävlingar. Vi vill alla att de ska ha möjligheten att kvala till OS, så att de kan göra det ukrainska folket stolt, säger Bach.

Ukraina har hotat att bojkotta OS i Paris om ryska och belarusiska idrottare får vara med.

Fakta: Idrottens sanktioner mot Ryssland och Belarus

När Ukraina invaderades i februari 2022 beslutade en i stort sett enig idrottsvärld att helt eller delvis stänga av idrottare från Ryssland och Belarus från att tävla internationellt.

I några sporter, exempelvis tennis, har ryssar och belarusier tillåtits fortsätta tävla under neutral flagg.

I slutet av januari i år meddelade Internationella olympiska kommittén att man vill "försöka hitta en väg" för ryssar och belarusier att delta i OS i Paris 2024 och OS i Milano/Cortina 2026.

IOK rekommenderar att idrottare från dessa länder ska få tävla som neutrala. Det innebär att flaggor inte får synas och att nationalsånger inte får spelas.

Något definitivt beslut om OS är dock inte taget. Flera problem återstår att lösa, bland annat kring kvalen.

Efter IOK:s svängning har bland annat bordtennis, fäktning, taekwondo, judo och golf hävt sanktionerna. Fler idrotter väntas följa efter.

Hundratals ukrainska idrottare har dödats i kriget och många idrottsanläggningar i landet har förstörts.

Ukraina hotar att bojkotta OS om Ryssland och Belarus får vara med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!