IOK: Stoppa alla ryska idrottare

Internationella olympiska kommittén (IOK) uppmanar till internationell bojkott av ryska idrottare, med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. IOK rekommenderar världens idrottsförbund att stoppa såväl ryska som belarusiska idrottare och ledare från att delta i samtliga internationella tävlingar.

Ryska olympiska kommitténs byggnad i Moskva, Ryssland. Internationella olympiska kommittén uppmanar nu världens idrottsförbund att stoppa ryska och belarusiska idrottare och ledare från att delta i samtliga internationella tävlingar, med anledning av den ryska invasionen av Ukraina. Arkivbild.

Ryska olympiska kommitténs byggnad i Moskva, Ryssland. Internationella olympiska kommittén uppmanar nu världens idrottsförbund att stoppa ryska och belarusiska idrottare och ledare från att delta i samtliga internationella tävlingar, med anledning av den ryska invasionen av Ukraina. Arkivbild.

Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Idrott2022-02-28 15:19

Flera globala idrottsförbund har så här långt valt att inte utesluta Ryssland och landets idrottare från den sportsliga gemenskapen, trots den pågående attacken mot Ukraina. Men medan Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och Internationella skidförbundet (Fis) fortsatt att välkomna ryska idrottare, gör nu det kanske tyngsta förbundet av alla ett val.

Internationella olympiska kommittén (IOK) rekommenderar världens idrottsförbund att stoppa alla idrottare och ledare från både Ryssland och Belarus. Att Belarus omfattas beror på att landet har upplåtit sitt territorium och sina gränser mot Ukraina för de ryska invasionsstyrkorna.

Välkomnas av Norge

"För att skydda de globala idrottsevenemangens integritet, och för alla deltagares säkerhet, rekommenderar IOK att internationella idrottsförbund varken bjuder in eller tillåter ryska och belarusiska idrottare och ledare att delta i internationella tävlingar", skriver IOK i ett pressmeddelande.

Norges skidförbund, som varit kritiskt till Fis linje i Rysslandsfrågan, välkomnar IOK:s beslut:

"Norges skidförbund gläds åt det tydliga ställningstagandet från Internationella olympiska kommittén, och hoppas att Internationella skidförbundet följer IOK:s uppmaning", säger det norska skidförbundets ordförande Erik Røste i ett pressmeddelande.

I de fall där det av logistiska eller rättsliga skäl är för sent att stoppa idrottare från att delta, uppmanar IOK arrangörerna att i stället se till så att ryssar och belarusier tävlar under neutral flagg.

"Inga nationella symboler, färger, flaggor eller nationalsånger", skriver IOK.

För vissa evenemang är även en sådan lösning för sen att få till stånd, medger IOK. När det gäller exempelvis Paralympics i Peking, som invigs på fredag, är det därför upp till arrangören att hitta en bra kompromiss.

Under OS tidigare i år fick ryska idrottare tävla i sina nationsfärger och under den ryska olympiska kommitténs flagg. För de ryska paralympierna är det samma regler som gäller, med skillnaden att den olympiska kommitténs flagga är utbytt mot den ryska paralympiska kommitténs dito.

Utöver detta betonar IOK också på nytt att inga idrottsevenemang bör arrangeras i vare sig Ryssland eller Belarus.

Putin fråntas utmärkelse

Rysslands president Vladimir Putin fråntas dessutom den olympiska orden i guld, IOK:s högsta olympiska utmärkelse, som han tilldelades 2001. Detsamma gäller Rysslands vice premiärminister Dmitrij Tjernysjenko och Putins vice stabschef Dmitrij Kozak, som båda mottog utmärkelsen 2014.

"Med tanke på den extrema överträdelsen av den olympiska vapenvilan, och andra tidigare brott mot den olympiska chartern (IOK:s regelbok, som bland annat innehåller vägledning för de nationella kommittéernas arbete) från den ryska regeringens sida, har IOK tagit beslutet att ta tillbaka den olympiska orden från alla personer som i nuläget har en viktig funktion i den ryska federationens regering, eller annan hög position med koppling till regeringen", skriver IOK.

För mindre än en månad sedan var Vladimir Putin en av hedersgästerna på OS-invigningen i "Fågelboet" i Peking.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!