Joel Kling stod för årets idrottsprestation

När ni läsare fick bestämma, så föll valet på speedwayföraren Joel Kling. Han stod för årets idrottsprestation 2018 i vår trakt. Han fick flest röster av de 18 kandidater vår tidning tog fram. Näst flest röster fick Dackarna och på tredje plats kom bowlaren Albin Sandberg.

Hultsfreds kommun satsar ytterligare 20 000 kronor på att sponsra sommarens GP-tävling i Målilla

Hultsfreds kommun satsar ytterligare 20 000 kronor på att sponsra sommarens GP-tävling i Målilla

Foto: Magnus Strömsten

Idrott2019-02-05 07:10

21-åringen från Virserum kan blicka tillbaka på ett starkt idrottsår. Joel Kling har minst sagt haft många järn i elden – och fart och flängt land och rike runt med fullt gaspådrag.

– Ja, hehe. Vi räknade på det och kom fram till att vi kuskade runt sex och ett halvt tusen mil i speedwaybussen. Så visst, jag har fått se en hel del.

Vi når honom på telefon, i Thailand!

– Det är så härligt och skönt. Vi har 34 grader just nu. Det är skillnad på hur ni har det där hemma, med all snö.

Kling är i Asien tillsammans med sin familj. Det är så långt ifrån stressen, pressen och intensiteten man kan komma under högsäsong med speedwayen.

– Jag kände att det var välbehövligt. Det är gött att vara här och ladda batterierna.

När sporten meddelar honom att just han fick flest röster i omröstningen av ”Årets idrottsprestation 2018”, säger han så här:

– Jättekul. Roligt att folk uppskattar det jag har gjort. Det får mig ännu mer motiverad.

Näst flest röster fick alltså klubben han kör för i Elitserien, Dackarna. Och på tredje plats kom bowlingtalangen Albin Sandberg.

Tittar vi på fjolåret, så var det ett superhektiskt år för Kling. Hans sista för övrigt som juniorförare.

Framgångarna var många – och stora. Här är ett axplock av dem:

* JSM-vinnare i Eskilstuna. ”Äntligen. Det var mitt första guld i junior-SM. Jag tog full pott i grundomgången både 2016 och 2017, men gick inte hela vägen i finalerna. Nu lyckades jag och det var jäkligt efterlängtat".

* Nordisk junior-mästare i Oslo. ”Det var skönt att ta hem det. Jag fick till det bra”.

* Kvalade in till finalen i JEM.

* Körde två av totalt tre deltävlingar i JVM individuellt. I den tredje var han skadad.

* Var tredjelänk (dock utan att köra) för Sverige i det nya formatet av lag-VM. Fredrik Lindgren och Antonio Lindbäck fick förtroendet för blågult. ”Det var kul och lärorikt. Det är GP-status på de tävlingarna. Det är dit man vill nå”.

Utöver detta så var han med och tog Dackarna till SM-final. Joel Kling tog också stora kliv i sin utveckling i Elitserien, där insatsen hemma mot Västervik var höjdpunkten.

– Det var en skön känsla. Det var första gången som jag lyckades ta min första fullpoängare i Elitserien.

Med framgång körde han även i Allsvenskan med Nässjö – och gjorde ett ”succéinhopp” i playoff till den polska högstaligan.

– Jag fick chansen i den andra semifinalen med Lublin. Det gick riktigt bra där, jag tog 13 poäng och blev bäste poängplockare.

Nu kan vi lägga 2018 till handlingarna. Det är historia. Det intressanta är vad som kommer att hända 2019 för hans vidkommande, förutom att han just nu njuter i fulla drag i värmen på en thailändsk ö...

– Jag kommer köra för Dackarna i Elitserien och Team Småland i Allsvenskan. Sedan har jag fått kontrakt med Gdansk i Polen.

England...?

– Nja, vi får se. Jag kan tänka mig att köra där, eller för en tysk klubb. Men det är inget som jag har bestämt nu. Det får komma som det kommer. Det får samtidigt inte bli för mycket. Kroppen måste få vila och få vara fräsch. Och allt kan inte handla om speedway heller. Jag tror att det är superviktigt att hitta en balans, att det finns tid för att umgås med kompisarna också.

Om en dryg månad börjar allvaret igen, med ett första träningsläger på polsk mark. Sedan kuggar det i, hela tiden.

– Det blir tre-fyra tävlingar i veckan. Jag ser fram mot det och jag känner mig också väl förberedd.

Tränar du något nu, då?

– Javisst. Det går inte bara att ligga och glassa på stranden. Jag gymmar varje dag och träningen har funkat bra i vinter.

Joel Kling säger vidare att han har skaffat en ny mekaniker till kommande säsong och att investeringar har skett i ett par nya motorer för att ha bättre back-up om något skulle hända.

– Min nya mekaniker kommer hjälpa mig både i Polen och Sverige. Han bor bara någon timme från Gdansk, så det passar perfekt.

Några tydliga resultatmål med 2019 har inte talangen från Virserum.

– Jag tycker att jag har fått ihop pusselbitarna. Det är inte så att jag har skrivit ner målsättningar på något papper, utan det gäller att fortsätta jobba på i en bra takt, så kommer resultaten. Jag vill gärna prestera på en ännu högre nivå den här säsongen, säger Kling.

En säsong som ännu är i sin linda, men som börjat bra. Han har ju redan vunnit en titel i år, med hjälp av er läsare. Låt vara att den bottnade i 2018 års framgångar, men ändå.

Joel Kling hade ett framgångsrikt 2018.
Joel Kling hade ett framgångsrikt 2018.
Joel Kling

21-åringen fick flest röster av er läsare i "Årets Idrottsprestation" 2018.

Kling hade ett starkt fjolår och hade något av genombrott i Elitserien.

Nu har Joel Kling gjort sitt på juniornivå. Han avslutade på allra bästa sätt. Under 2018 blev han både nordisk- och svensk juniormästare. Han tog sig till JEM-finalen och körde också två av tre JVM-deltävlingar. 2019 kör han för följande klubbar: Dackarna i Elitserien och Team Småland i Allsvenskan. I Polen har han fått kontrakt med Gdansk. Det kan bli ytterligare någon klubb, i något annat land under 2019. Men det är ingenting bestämt ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om