Klart: Fotbollen förlorar 15 miljoner i stöd

Fotbollen får 15 miljoner mindre i statligt stöd 2022 än under förra året. Detta sedan Riksidrottsförbundets (RF) nya omstridda bidragssystem fastslogs för två veckor sedan. "Större förbund med större pengapåsar har fått dela med sig mer till de mindre", säger Björn Eriksson, ordförande i RF, i ett pressmeddelande.

Svenska fotbollförbundet (SvFF) får enligt den nya fördelningen av stöd 15 miljoner kronor mindre än i fjol. Arkivbild.

Svenska fotbollförbundet (SvFF) får enligt den nya fördelningen av stöd 15 miljoner kronor mindre än i fjol. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Idrott2022-03-18 07:59

Efter att skiljenämnden i början av mars i en dom slagit fast Riksidrottsförbundets nya bidragssystem har nu årets statliga stöd till idrottsförbunden fördelats.

Totalt 23,4 miljoner kronor extra har gått till de mindre förbunden, efter att större förbund slagit i bidragstaket.

"Fotbollen slår i taket och får då 57 miljoner kronor i stöd. Det är en minskning med 15 miljoner kronor jämfört med 2021 vilket är en betydande minskning. De idrotter som ges ökat stöd är de små förbunden där stödet också är en stor del av förbundens totala omsättning", säger Eriksson i ett pressmeddelande.

Det nya systemet innebär ett bidragstak som gör att förbund, oavsett storlek, inte kan få mer än tio procent av det totala stödet. Ett system som kritiserats av bland annat Svenska fotbollförbundet, som bad skiljenämnden pröva beslutet men som i domen lämnades utan bifall.

Det nya bidragssystemet har fått SvFF att hota om att lämna RF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!