Exakt när publiktaket på 500 personer börjar gälla är inte helt klart. Beslutet kräver en förordningsändring, men åtgärden är planerad och beror på den stora smittspridningen av covid-19, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.
– Vi måste få klarhet i vilka datum de nya restriktionerna ska träda i kraft, för att veta vad vi ska jobba emot. Vi har stor respekt för det som händer i samhället men framförhållningen blir väldigt viktigt för att vi ska kunna anpassa oss till riktlinjerna på ett bra sätt, säger Jenny Silfverstrand, vd i SHL som påverkas i hög grad av de nya beskeden.
Efterlyser svar om stöd
De nuvarande restriktionerna, med riktlinjer kring vaccinationspass, maxantal per sällskap och avstånd, infördes med ett par dagars varsel innan jul. En administrativ mardröm för hockeylagen, med tanke på de då stundande ledigheterna och att klubbarna är beroende av ideella krafter.
– Det var väldigt tufft. Redan nu har det börjats ett arbete ute i klubbarna, men det är bra att ha ett datum att förhålla sig till, säger Silfverstrand.
Pandemin har de senaste veckorna slagit hårt mot ligan. Flera matcher har skjutits upp på grund av smitta i klubbarna, samtidigt som en del spelare snart förväntas släppas iväg till OS och i samband med det tvingas anpassa sig efter olika restriktioner och isoleringskrav.
En sargad och komprimerad serie återstår – och nu innebär maxtaket att många av klubbarna dessutom blir av med majoriteten av sin publik.
– Spelschemat blir hårt ändå, med match nästan varannan dag, men nu också utan publik, säger Malmös sportchef Patrik Sylvegård och fortsätter:
— Vi har kunnat ta in 3 000 personer på ett smittsäkert sätt. Det här blir konstigt för oss, att ta in 500 personer i en arena med 400 toaletter och en kapacitet på 13 000 personer. Det känns inte rättvist.
Han efterlyser nya ekonomiska stöd nu när stora delar av publikintäkterna åter uteblir.
Det gör även Jenny Silfverstrand.
– Ja, maxtaket aktualiserar frågan om stödpaketen, som vi inte har fått besked kring vad som gäller bortom januari, säger Silfverstrand.
Hon poängterar att ligans hållning har varit att man föredrar ett system som utgår ifrån arenans storlek och förutsättningar för smittsäkerhet, i stället för ett generellt maxtak.
"Gjorde det enkelt för sig"
Patrik Sylvegård säger att det bara är att acceptera de nya restriktionerna, även om det bär emot.
— Vi måste ta vårt samhällsansvar, men jag tycker att vi gör det i vår arena med alla anpassningar som gjorts. De nya restriktionerna känns som att regeringen gjorde det enkelt för sig, men det är som det är, säger Sylvegård.
Publiktaket infördes för första gången i början av mars 2020 och var som lägst nere på åtta personer, i slutet av 2020. Under fjolåret, i takt med att vaccineringen gav effekt, höjdes taket allt mer och togs bort helt den 29 september 2021.
Redan den 12 januari införs också ett antal mindre åtgärder. Från och med då krävs vaccinationspass vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Dessutom förlängs rekommendationen att alla cuper och läger inomhus på amatörnivå, som samlar en större mängd människor, bör ställas in. Avrådan gäller till och med den 31 januari, då det ska omprövas.
Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, matcher och tävlingar hållas "med riskreducerande åtgärder".