Mindre utlovat stöd till idrott i utsatta områden

I valrörelsen lovade Moderaterna att satsa 250 miljoner kronor på idrottsprojekt i utsatta områden. Nu blir det bara 100 miljoner. "Men det är ändå en viktig satsning som möjliggör att vi kan fortsätta samt utveckla det arbete som pågår", säger Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande.

Regeringen ska satsa 100 miljoner kronor årligen på idrottsrörelsens arbete i utsatta områden, uppger Riksidrottsförbundet. Arkivbild.

Regeringen ska satsa 100 miljoner kronor årligen på idrottsrörelsens arbete i utsatta områden, uppger Riksidrottsförbundet. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Idrott2022-11-04 14:59

I augusti presenterade Moderatledaren Ulf Kristersson, som numera även är statsminister, förslaget att 250 miljoner ska öronmärkas varje år för särskilda långsiktiga idrottslyft i utsatta områden.

Ett löfte som han inte kunde hålla.

I stället hamnar regeringens summa på bara 100 miljoner.

Trots 150 miljoner mindre än vallöftet, välkomnar Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson satsningen som tidigare efterfrågats.

"Genom idrott så får vi kunskaper för livet som ofta är mycket mer än bara den direkta idrottsutvecklingen. Det handlar om språkkunskaper, nya vänner, kunskap om föreningsliv, demokrati, värdegrund och sociala koder", säger han.

"Föreningsidrottens betydelse för integrationen i samhället är stor. Idrotten ger oss rörelseglädje, möten över gränser, utmaningar och nya lärdomar."

Eriksson säger att han utgår ifrån att de 100 miljonerna gäller utöver det stöd som regeringen sedan tidigare avsatt till idrotten.

Häromdagen blev det klart att regeringen satsar 25 miljoner kronor för nästa år och 50 miljoner årligen 2024 och 2025 till till idrottsrörelsens och pensionärsorganisationernas arbete med idrott för äldre. Dessutom kommer man att införa fritidskort för barn och unga. Där handlar det om en satsning på 50 miljoner kronor 2023 som följs upp med 731 miljoner 2024 och 792 miljoner 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!