Nya hotet mot barnidrotten – ekonomin: "Skrämmande"

Först pandemin – nu ekonomin. Att barn ska kunna idrotta i en förening är inte längre en självklarhet.
–De signaler vi får är att familjer överväger vilka andra utgifter som man nu ska dra ner på när priserna höjs, säger Helena Folcker, vd på laget.se.

Barn tränar ishockey i en ishall. Arkivbild.

Barn tränar ishockey i en ishall. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Idrott2022-10-05 11:00

Laget.se levererar ett digitalt verktyg till föreningar inom svensk idrott, ett system som bidrar till den ökade insynen i väldigt många av landets föreningar.

– Vi pratar med föreningar från hela landet hela tiden, säger Folcker.

Nu höjer hon ett varningens finger mot att fler och fler föräldrar över hela landet överväger att säga upp sina barns idrott till följd av det ekonomiska läget.

– Vi märker det dels kring nya grupper och lag som startar upp, men också på de grupper och lag som nu ska återsamlas efter sommaruppehållet. De här diskussionerna pågår mellan familjer och föreningar. Det sker överallt i hela Sverige och jag tycker att problemet är ganska stort.

"Har inte råd"

I februari i år larmade Regeringskansliet om att pandemin påverkat ungas idrottsutövande negativt, vilket gjorde att de tillförde idrotten 300 miljoner kronor i kris- och återstartsstöd.

Pandemismäll då, nu en ekonomisk smäll som slår hårt.

– Förr kanske man ville men inte fick, nu vill man men har inte råd. Så ska det inte vara, säger Folcker.

– Ytterligare en signal är att det är fler föreningar som meddelar oss om familjers behov att delbetala sina kostnader, för att låta sina barn vara med.

TT: Gäller det alla idrotter?

– Vi har primärt mycket lagidrott, det är mest där vi har sett det. Nu börjar man samla in avgifterna för vinteridrotterna, det är mycket kopplat till det. Det är nu efter sommaren vi har fått de här signalerna.

"Riktigt bekymrande"

Och det gäller hela barn- och ungdomssektorn.

– Det finns data från RF (Riksidrottsförbundet) som säger att ungefär en femtedel av flickorna och hälften av pojkarna i dag når den rekommenderade nivån på aktiviteter, 60 minuter per dag. Att bara en femtedel av flickorna når till det är ett problem i sig. Om vi inte lyckas attrahera fler barn och ungdomar, då kommer det bli en jättestor kostnad i samhället på sikt.

– Varje barn som av ekonomiska skäl inte kan idrotta är en förlust för alla. Förutom de fysiska fördelarna är det allt från att lära sig att visa respekt för andra, samhörighet, tillhörighet, integration... Det är det som är så fint med idrotten att det bidrar till så mycket gott – och det är därför det är så skrämmande nu. Det är riktigt bekymrande måste jag säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!