RF-ordföranden avgår efter Rysslandskritiken

Till sist blev situationen ohållbar för Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Karl-Erik Nilsson. Vid ett extrainsatt krismöte med specialidrottsförbunden meddelande Nilsson att han avgår med omedelbar verkan. "Uppmärksamheten har triggat igång väldigt mycket hat och personliga påhopp", säger Nilsson.

Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.

Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Idrott2023-10-06 15:21

Det har stormat kring Karl-Erik Nilsson senaste veckorna.

Anledningen är att den före detta ordföranden i Svenska fotbollförbundet vid ett möte i Europeiska fotbollsförbundet Uefas beslutande organ, där han sitter kvar, enligt Sky Sports röstade för att låta ryska ungdomslag tävla internationellt – tvärt emot svensk idrotts officiella hållning.

Vid fredagens extrainsatta informationsmöte med RF:s 72 specialidrottsförbund meddelande Nilsson att han avgår med omedelbar verkan.

"Eftersom det har visat sig svårt att kombinera mina två roller och att det kan påverka förtroendet för mig och svensk idrott väljer jag ändå att göra det", säger Karl-Erik Nilsson, som valdes till ordförande så sent som i maj, i ett pressmeddelande.

"För mig personligen är det här så klart en tråkig situation, jag hade önskat att hinna göra och uträtta mer i rollen som ordförande."

"Mycket svårt beslut"

Enligt Nilsson har han tvingats utstå både hat och personliga påhopp den senaste tiden. "Hatet har trängt undan glädjen", säger han. Nilsson tillägger dock att han känt ett starkt stöd från svensk idrott.

"Det är ett mycket svårt beslut att nu välja att stiga åt sidan då jag har känt stor hängivenhet och glädje i uppdraget", säger Karl-Erik Nilsson.

RF:s presschef Anna Setzman säger att beslutet att avgå var Nilssons eget.

– Jag kan inte recensera mötet. Han har tagit ett eget beslut och meddelat det för medlemmarna, säger hon till TT.

Vid mötet i förra veckan beslutade Uefa att låta ryska U17-landslag få ställa upp i det kommande EM-kvalet.

Den svenska idrottsrörelsen, Riksidrottsförbundet och Sveriges olympiska kommitté, har beslutat att inte ställa upp mot ryska motståndare och att inte släppa in ryska idrottare i svenska tävlingar.

Den linjen har inte förändrats, bekräftar RF:s vice ordförande Anna Iwarsson.

Iwarsson tar över

"Med anledning av den mediala diskussion om Riksidrottsförbundets och den svenska idrottsrörelsens hållning gällande ryskt och belarusiskt deltagande i internationell idrott vill jag vara tydlig, den ligger fast", säger Iwarsson.

Anna Iwarsson, som också är ordförande i Svenska gymnastikförbundet, kliver nu in i rollen som tillförordnad ordförande.

"Självklart ville jag inte att vi skulle hamna i den här situationen men jag respekterar Karl-Eriks beslut."

TT söker Karl-Erik Nilsson.

Fakta: Riksidrottsförbundets ordföranden

1904–1933: Kronprins Gustaf Adolf (senare Gustaf VI Adolf).

1933–1947: Prins Gustaf Adolf.

1947–1991: Prins Bertil.

1991–2001: Arne Ljungqvist.

2001–2005: Gunnar Larsson.

2005–2015: Karin Mattsson.

2015–2023: Björn Eriksson.

Maj 2023–oktober 2023: Karl-Erik Nilsson.


Fakta: Vad händer nu?

Om ordföranden avgår eller har förhinder träder vice ordföranden in i hens ställe.

RF:s styrelse har i händelse av att ordförande lämnar posten innan mandatperiodens utgång två val. Styrelsen kan fortsätta arbetet fram till nästa stämma med vice ordföranden eller så kallar man till extra stämma för val av ny ordförande.

Styrelsen är skyldiga att kalla till en extra stämma om det skriftligen begärs av minst tio specialidrottsförbund som tillsammans samlar minst en tiondel av totala antalet röster enligt upprättad röstlängd.

Källa: Riksidrottsförbundet


Fakta: RF

Riksidrottsförbundet (RF) är idrottsrörelsens samlande organisation med uppgift att stödja, företräda, leda och samordna idrottsrörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt. Våra 19 RF-SISU distrikt har motsvarande uppdrag som RF på regional och lokal nivå.

Riksidrottsförbundet har 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund, SF) som tillsammans har cirka 19 000 idrottsföreningar. Totalt samlar idrottsrörelsen cirka 3,3 miljoner medlemmar. RF har 19 distrikt som arbetar med att stödja idrottsföreningar runt om i landet.

Källa: Riksidrottsförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!