Seger: "Ska inte vika ned oss för allt mörkt"

Vågar man bära den svenska landslagströjan utomlands? Den frågan ställer sig idrotts-Sverige efter terrordådet i Bryssel. Vissa landslag har redan börjat resa i civila kläder medan andra diskuterar frågan. –Man ska så klart inte vara dumdristig utan lyssna på de uppmaningar som ges, säger fotbollsstjärnan Caroline Seger.

Caroline Seger. Arkivbild.

Caroline Seger. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Idrott2023-10-19 13:27

I måndags sköts två svenska medborgare ihjäl i Bryssel innan EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige.

Båda dödsoffren var fotbollsfans och enligt medieuppgifter var minst en av dem klädd i svensk landslagströja.

Efter terrordådet har det diskuterats hur svenska idrottare och supportrar bör förhålla sig till att bära svenska landslagskläder på resor utomlands.

Herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson har berättat för SVT att han troligen aldrig kommer bära landslagskläder på stan igen. Bara några timmar innan dådet var han ute i Bryssel med landslagskläder.

Caroline Seger, damlandslagets kapten, berättar hur hon resonerar.

– Det gäller att vara smart under denna period, men man måste också välja vilken väg vi ska gå. Visa vilken väg vi ska gå och hur starka vi kan vara tillsammans. Fotbollen förenar fortfarande – vi ska inte vika ned oss för allt som är mörkt där ute. Men man ska så klart inte vara dumdristig utan lyssna på de uppmaningar som ges, säger hon till TT.

Reste i civila kläder

Handbollsdamerna reste i civila kläder redan före terrordådet i Bryssel. Till EM-kvalmatchen mot Luxemburg förra veckan fick spelare och ledare nya resedirektiv.

– Vi har jobbat proaktivt och värderat sedan terrornivån höjdes i augusti. Sedan var detta den första samlingen som vi hade med landslaget sedan terrornivån höjdes. Det var första gången som vi aktivt behövde ta ett beslut, säger landslagschefen Hanna Fogelström.

– Så vi värderade med sakkunniga vad vi behövde göra för åtgärder i förebyggande syfte. Och då sade vi att vi kör civilt när vi reser och går på stan. Vi sade att vi inte behövde skylta med det.

Om två veckor ska handbollsherrarna möta Ukraina i Eskilstuna. Tills vidare gäller de tidigare direktiven men förbundet kommer att stämma av nästa vecka för att se om detta behöver uppdateras. I vinter väntar både ett dam-VM på hemmaplan (och i Norge och Danmark) samt ett herr-EM i Tyskland för handbollslandslagen.

– Det är något som vi kommer att behandla och prata om. Vi får värdera och se hur det utvecklar sig och vilka rekommendationer vi får från UD (Utrikesdepartementet) och RF (Riksidrottsförbundet), säger Fogelström.

Förbereder sig inför Paris-OS

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har inte gjort något annorlunda sedan terrordådet. Sedan tidigare hade de börjat diskutera hur OS i Paris 2024 ska hanteras.

– Vi analyserar läget tillsammans med de olika parterna som vi normalt samarbetar med, som Noa (Nationella operativa avdelningen), Säpo (Säkerhetspolisen) och den aktuella ambassadens säkerhetskontakter. Så gör vi alltid inför spelen. Dessa kontakter har vi satt upp inför Paris redan för ett halvår sedan, säger Peter Reinebo som är sportdirektör på SOK.

TT: Hur resonerar ni efter det som hände i måndags?

– Vi behöver analysera läget. Sedan vi aktiverade det här har säkerhetsläget i Sverige höjts. Det som vi har hamnat i nu är att svenskar utomlands är tydliga mål. Så det har förändrats ganska drastiskt. Ur vår aspekt handlar det om att göra en ordentlig analys över hur vi ska förhålla oss till aktiviteterna som vi nu har, säger Reinebo.

TT har också varit i kontakt med Svenska ishockeyförbundet som vill avvakta med att svara på frågor kring detta. Damlandslaget i fotboll har inte gått ut med några nya direktiv men har kallat till en pressträff på fredag med landslagets säkerhetschef Martin Fredman. Nästa vecka spelar Sverige Nations League-match mot Schweiz i Göteborg.

Två svenska medborgare sköts ihjäl i Bryssel i måndags.
Två svenska medborgare sköts ihjäl i Bryssel i måndags.
Fakta: Terrordådet i Bryssel

Klockan 19.15 på måndagskvällen öppnar en man beväpnad med ett automatvapen eld mot flera personer i närheten av Sainctelette-torget i centrala Bryssel. Två personer, män i 60- respektive 70-årsåldern, dödas. En tredje skadas allvarligt. Samtliga är svenska medborgare.

Den misstänkte gärningsmannen är enligt belgiska medier en 45-åring från Tunisien. Han befann sig i Belgien utan tillstånd efter att ha fått avslag på en asylansökan. Mannen vistades för ett tiotal år sedan i Sverige och satt här också i fängelse. Det är oklart för vilket eller vilka brott han dömdes.

På sociala medier har en video spridits på en man i orange reflexjacka som öppnar eld mot flera personer på öppen gata. I en annan video uppger mannen, som säger sig vara lojal med terrorgruppen IS, att han har dödat tre svenskar och att han har gjort det för att "hämnas för muslimer".

Dådet inträffade en och en halv timme före Sveriges EM-kvalmatch mot Belgien i Bryssel. Första halvlek spelades, men efter att de svenska spelarna informerats om dådet i halvtid bröts matchen sedan de vägrat spela vidare.

En fruktlös jakt på gärningsmannen pågick under natten. Han lokaliserades på tisdagsmorgonen och sköts i samband med gripandet till döds på ett kafé några kilometer nordöst om attentatsplatsen.


Fakta: Terrorhotnivån

Terrorhotnivån baseras enligt Säkerhetspolisen på "strategiska bedömningar av aktörers avsikt och förmåga att begå terrorattentat mot Sverige".

Den 17 augusti i år beslutade Säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen att höja terrorhotnivån från tre (förhöjt hot) till fyra (högt hot) på den femgradiga skalan.

Beslutet grundar sig enligt Säpo inte på en enskild händelse. Däremot har det under året skett en successiv försämring av hotbilden mot Sverige, där Sverige gått från att betraktas som ett "legitimt" till ett prioriterat mål.

Koranbränningarna har bidragit till bilden av Sverige som ett islamfientligt land. Flera internationella terrorgrupper har också riktat hot mot Sverige.

Senast nivån låg på en fyra var under några månader 2015 och 2016. Polisen sökte då efter en flykting som misstänktes planera ett terrordåd i landet. Mannen friades senare från misstankarna.

Med undantag för ovan nämnd period har nivån legat på en trea sedan hösten 2010.

Källa: Säkerhetspolisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!