Ygeman: "Det är fegt av Fifa"

Sveriges idrottsminister Anders Ygeman (S) skräder inte orden när han kommenterar Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och dess beslut att inte utesluta Ryssland ur herrarnas VM-kval. –I en tid av den värsta militära aggressionen mot ett annat land sedan andra världskriget … att då inte klara av att visa ett moraliskt ledarskap, det är fegt och svagt, säger Ygeman till TT.

Sveriges migrations- integrations- och idrottsminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.

Sveriges migrations- integrations- och idrottsminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Idrott2022-02-28 11:51

I lördags lämnade den svenska idrottsministern in ett förslag till EU om att inga professionella ryska idrottare ska få tävla i Europa, samt att Ryssland ska fråntas internationella tävlingar och matcher. Någon gemensam EU-bojkott är ännu inte i hamn, men Anders Ygeman hoppas att det ska ske inom kort.

– Det finns ett betydande stöd för att bojkotta ryska idrottsarrangemang, att man ska flytta dem från Ryssland. Men att det finns lite olika uppfattningar bland EU-länderna om man ska bojkotta ryska professionella idrottsutövare, säger Anders Ygeman (S).

– Jag hoppas att de ska kunna ske så snabbt som möjligt, det är nästintill dagliga ministermöten nu. Det gäller att vi klarar av att brotta ner några länder för att vi ska kunna nå fram.

"Fegt av Fifa"

Anders Ygeman noterade samtidigt med besvikelse hur fotbollens tyngsta makthavare i helgen misslyckades med att sätta ner foten mot Ryssland inför det kommande playoff-spelet om en plats i årets herr-VM i Qatar. Sverige, Polen och Tjeckien – länderna som gör upp med Ryssland om en VM-plats – har redan sagt att man vägrar spela mot det ryska laget, men Internationella fotbollsförbundet (Fifa) valde en annan väg.

Fifa meddelade att den ryska flaggan och nationalsången förbjuds i samband med matcher och att Ryssland enbart får spela på neutral plats, utan åskådare och under namnet "RFU" (Ryska fotbollsunionen). Men landet utesluts inte.

– Jag tycker att det är fegt av Fifa, säger Anders Ygeman.

– I en tid av den värsta militära aggressionen mot ett annat land sedan andra världskriget … att då inte klara av att visa ett moraliskt ledarskap, det är fegt och svagt.

Inte Fifas första snedsteg

Han hoppas att Fifa ska ta sitt förnuft till fånga, eftersom oviljan att agera hårdare i nuläget ser ut att gynna Rysslands herrlandslag, som kan få en VM-plats utan att spela playoff.

– Det är orimligt och det är omoraliskt, säger Ygeman.

TT: Vad tänker du om Fifa som organisation efter det här beskedet?

– Att det moraliska ledarskapet i Fifa förefaller svagt. Men jag hoppas verkligen att de tar sitt förnuft till fånga och ändrar det här orimliga beslutet.

TT: Tror du att de kommer att göra det?

– Det vore det enda rätta. Jag har svårt att se att man ska klara att stå kvar vid det här beslutet. Men, det är … jag ska försöka utveckla det här på ett någorlunda diplomatiskt sätt ...

– ... det är ju inte det första konstiga beslutet som har kommit från Fifa.

När det gäller en bojkott av enskilda ryska idrottare var Anders Ygeman själv tveksam till en början. Men han har landat i att det är det enda rimliga givet situationen i Ukraina.

– Jag tycker att det har funnits bra argument för båda sakerna, för det finns naturligtvis en risk att en idrottsbojkott på marginalen även kan stödja Putin och hans lite förvridna bild av västvärlden. Men för mig har den ryska aggressionen och krigföringen varit det som har vägt över till slut.

– I går beslutade vi att skicka pansarskott till Ukraina. Då verkar det fullständigt orimligt att vi ska ha ett sportsligt utbyte som pågår som om ingenting har hänt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!