Ygeman öppnar för ny svensk OS-ansökan

Sverige har sökt åtta OS utan att lyckas. Nye idrottsministern Anders Ygeman (S) öppnar för en ny svensk ansökan. Men kanske inte som ensam arrangör. –Jag är väldigt attraherad av att få arrangera OS i Sverige eller i Skandinavien, säger han.

Idrottsminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.

Idrottsminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Idrott2021-12-14 13:33

Anders Ygeman är ny idrottsminister i en tid när idrotten blivit storpolitik.

Senast har vinter-OS i Peking i februari och fotbolls-VM i Qatar om ett år varit i fokus. USA och flera andra länder tänker göra en diplomatisk bojkott av OS. En markering mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter.

Sverige har ännu inte tagit något beslut i frågan, men oavsett vad regeringen kommer fram till anser Ygeman att stora internationella idrottsförbund som Internationella olympiska kommittén (IOK) och Internationella fotbollsförbundet (Fifa) borde ta ett större demokratiskt ansvar. Både för sina egna organisationer som han anser "inte är ett under av insyn och demokrati" och för de platser där de lägger sina mästerskap.

– Man kan ställa krav på positiv utveckling när man bestämmer arrangör, ställa krav på arbetstagares rättigheter, journalisters rättigheter och sådana saker, så man kan visa på en progression, säger Anders Ygeman.

Gärna OS i Sverige

Ministern tycker inte att OS borde ha lagts i Peking.

– Och kanske ännu värre är det med fotbolls-VM. Där är historien om hur spelen fördelades fruktansvärd, säger han om korruptionsanklagelserna inför omröstningen om VM 2022.

Trots kritiken mot IOK skulle Ygeman gärna vilja ha vinter-OS till Sverige.

– Jag är väldigt attraherad av att få arrangera OS i Sverige eller i Skandinavien. Men det förutsätter att det går att göra det i en skala där de ekonomiska riskerna inte är för stora, där det går att göra det på ett hållbart sätt, att det är bra arbetsvillkor och när det gäller klimatpåverkan.

TT: Och gärna tillsammans med andra länder?

– Även om jag tycker att upplägget för fotbolls-EM var väldigt konstigt så visade det på att det går att arrangera över nationsgränserna, säger Anders Ygeman om sommarens EM som gick i elva olika nationer.

Ger genomslagskraft

Anders Ygeman är också integrations- och migrationsminister. Utnämningen av honom som även idrottsminister fick kritik för att han kanske inte skulle ha så mycket tid för idrotten. Det avfärdar han, liksom att ett eget departement skulle gynna idrotten.

– Jag tror att det viktigaste för idrotten är att man hamnar centralt i regeringskansliet och i regeringen och hos ett någorlunda tungt statsråd. Det ger idrotten genomslagskraft, säger han.

Idrottsministern ser också kopplingar till sina andra områden.

– Numera finns det väl ingen annan arena där fler människor möts, med olika bakgrund, än idrotten. Om vi då önskar knäcka segregationen och gängen och öka integrationen och sammanhållningen så tror jag att idrotten och idrottsrörelsen är en central del. Så menar jag att mina områden hör ihop.

För att Sverige ska få fram elitidrottare som lyckas på stora mästerskap som VM och OS anser Anders Ygeman att det är viktigt att få fler barn och unga att idrotta och att de får möjlighet att prova på många olika idrotter.

– Ska vi vara framgångsrika i olika sporter krävs det att många får pröva på sport och att många får prova på fler sporter för att finna fram till den som de tycker är roligast, säger han.

Han anser att det för de flesta inte är bra med för tidig specialisering och framför allt för tidig selektering, då idrotter väljer bort barn och unga som inte utvecklats lika snabbt som andra.

– Om jag tänker lite fritt så handlar det om klubbidrotten, hur man öppnar upp och att också få möjlighet att prova på sport spontant. Framför allt skol- och fritidsverksamheten – att det där får finnas många idrotter att prova på, säger Ygeman.

"Göra skillnad på riktigt"

Ett av Riksidrottsförbundets främsta krav på den nya idrottsministern handlar om idrottsarenor.

– När det gäller lokal- och planfrågan tror jag att vi måste ta ett initiativ gemensamt med idrotten och kommunerna. Vi ser att behovet av nya anläggningar och renoveringar finns. Och vi ser att anläggningarna behöver en ökad användning, säger han.

– Om man ska prata om segregation och ytor för spontanidrott i de här utsatta områdena, så kan möjligheten att använda hallar på nätterna vara en sak som kan göra skillnad på riktigt.

Anders Ygeman i en miljö där han trivs väldigt bra, på fotbollsplanen. Arkivbild.
Anders Ygeman i en miljö där han trivs väldigt bra, på fotbollsplanen. Arkivbild.
Fakta: Anders Ygeman

Anders Ygeman är född den 17 juni 1970 och blev riksdagsledamot första gången 1995. Han har bland annat varit ordförande för riksdagens miljö- och jordbruksutskott men även för trafikutskottet.

2014 utsågs han till inrikesminister men lämnade posten 2017 till följd av it-skandalen på Transportstyrelsen.

I augusti 2017 valdes han till gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

I januari 2019 blev han energi- och digitaliseringsminister vid infrastrukturdepartementet.

Vid regeringsombildningen den 30 november i år utsågs han till migrations-, integrations- och idrottsminister.

Ygeman berättar att han började idrotta som 6-åring och höll på med fotboll, bordtennis och friidrott. Han är stor Djurgårdensupporter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!