Här är alla nomineringar till Idrottsgalan

Peder Fredricson kan ta storslam på Idrottsgalan i januari. Ridsportstjärnan är nominerad i tre olika kategorier och får konkurrens av bland andra Armand Duplantis och Nils van der Poel. Här är alla nominerade stjärnor.

Peder Fredricson kan ta storslam på Idrottsgalan 2022. Arkivbild.

Peder Fredricson kan ta storslam på Idrottsgalan 2022. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Idrottsgalan2021-11-12 06:30

Peder Fredricsons år var något utöver det vanliga.

I OS i Tokyo tog han individuellt silver och dessutom ledde han det svenska hopplaget till guldet. Och som om det inte vore nog tog han hemma hela den penningstinna tävlingen Global Champions Tour – och han hann även med att bärga ett EM-brons.

Fredricson är nominerad till årets manliga idrottare – och hopplaget kan vinna pris som årets lag och för årets prestation.

– Jag kommer helt klart att minnas 2021. Det har varit ett fantastiskt år, sade han till Expressen nyligen.

Bland övriga nominerade hittar vi bland annat OS-guldmedaljörerna Armand Duplantis, stavhopp, och Daniel Ståhl, diskus, samt skicrossprofilen Sandra Näslund.

"Efter alla inställda mästerskap 2020 är det strålande att se hur starkt svensk idrott har kommit tillbaka i år. Konkurrensen är stenhård i alla kategorier och det var sannerligen inte lätt att enas om de nominerade. Vi är dock tillfreds med resultatet och ser fram emot att få hylla alla våra fantastiska idrottare på Idrottsgalan i januari", säger Lasse Granqvist, journalist och ordförande i Svenska Idrottsakademins nomineringsjury, i ett pressmeddelande.

Idrottsgalan äger rum i Avicii arena den 17 januari 2022. Galan tv-sänds i SVT.

Fakta: Nominerade på Idrottsgalan

Årets kvinnliga idrottare:

Tove Alexandersson, orientering/skidalpinism, Anna Beck, paracykel, Isabelle Haak, volleyboll, Sandra Näslund, skicross.

Årets manlige idrottare:

Armand Duplantis, friidrott, Peder Fredricson, ridsport, Daniel Ståhl, friidrott, Nils van der Poel, skridsko.

Årets prestation:

Hopplandslaget, för OS-guldet, Anna Nordqvist, golf, för British Open-vinsten, Sarah Sjöström, simning, för OS-silvret, Nils van der Poel, skridsko, för världsrekordet och VM-guldet på 10 000 meter.

Årets lag:

Fredrik Bergström och Anton Dahlberg, segling, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling, längd, damlandslaget i fotboll, hopplandslaget.

Årets nykomling:

Oliwer Magnusson, freeskiing, Maja Stark, golf, Ebba Årsjö, paraalpint, Maja Åskog, friidrott.

Årets ledare:

Henrik Ankarcrona, ridsport, Peter Gerhardsson, fotboll, Vésteinn Hafsteinsson, friidrott, Johannes Lukas, skidskytte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!