van der Poel stod för årets prestation

På Idrottsgalan hyllas Sveriges största idrottsstjärnor under fjolåret. Från årets lag till årets tränare, här är vinnarna.

Ara Abrahamian delar ut priset till Årets nykomling, friidrottaren Maja Åskag på Idrottsgalan 2022.

Ara Abrahamian delar ut priset till Årets nykomling, friidrottaren Maja Åskag på Idrottsgalan 2022.

Foto: Christine Olsson/TT

Idrottsgalan2022-01-17 20:29

+ Nils van der Poels dubbla VM-guld och världsrekord på 10 000 meter gav honom priset för årets prestation.

– Vi försökte få med honom på videolänk här i kväll men det gick inte. Han var upptagen med den sista säsongen av Vikings, skämtar vännen Nils Petersen.

+ Paraskytten Philip Jönsson tog emot Sportspegelpriset från SVT:s Mats Nyström. Jönsson tog guld i Paralympics i somras.

I motiveringen står bland annat: "Han är en inspirerande förebild som visar att det går att prestera på högsta nivå trots tuffa omständigheter."

– Det är ett pris jag inte kunde drömma om att få. Det är ärofyllt att få ta emot det här priset, säger Jönsson.

+ Christer Alsiö i Värmdö IF fick Fair Play-priset. Alsiö leder ett lag där ungdomar får träna fotboll, utan prestationskrav och tävling.

+ I tuff konkurrens tog hopplandslaget hem priset som årets lag. OS-guldet i Tokyo gjorde att man vann före bland annat damlandslaget i fotboll.

– För att bygga ett starkt lag kan man inte ha några svaga länkar. Vårt lag i Tokyo hade inga svaga länkar, och jag tror att det är därför vi står här i dag, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona och fortsätter:

– När vi kom hem från Tokyo upptäckte vi att vi hade nått utanför vår egen lilla sekt, till er vill jag bara säga: Välkomna.

Laget fick dessutom ta emot sina Bragdguldsmedaljer, utdelade av sina familjemedlemmar.

+ Carolina Klüft delade ut Generation Pep och Riksidrottsförbundets pris som Årets peppare till Ängelholms kommun och initiativet Aktivitet Förebygger.

+ Friidrottaren Maja Åskag utsågs till årets nykomling. 19-åringen slog under fjolåret igenom med besked med guld i längdhopp och tresteg på såväl JEM som JVM.

– Just nu är jag bara så otroligt glad och tacksam, säger Åskag.

+ Vésteinn Hafsteinsson fick priset som årets ledare.

Den isländske friidrottstränaren tog under fjolåret sina adepter, Daniel Ståhl och Simon Pettersson, till guld och silver i diskus på OS.

– Tack så fantastiskt mycket för detta. Jag blir väldigt rörd när jag får detta, det är väldigt stort för mig, säger han.

Årets ledare Vésteinn Hafsteinsson vid Idrottsgalan 2022.
Årets ledare Vésteinn Hafsteinsson vid Idrottsgalan 2022.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!