Nya ministern vill gynna både bredd och elit

Socialminister Jakob Forssmed (KD) får ansvar för idrottsfrågor i den nya regeringen. Enligt Forssmed kommer mandatperioden innehålla satsningar på både bredd och elit.
–Jag tror man ska tänka på det som att vi är en regering som vill se både mer bredd men också se över förutsättningarna för elitverksamhet, säger han till TT.

Kristdemokraternas Jakob Forssmed (KD) får ansvar för idrott i den nya regeringen. Arkivbild.

Kristdemokraternas Jakob Forssmed (KD) får ansvar för idrott i den nya regeringen. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Idrottspolitik2022-10-18 10:34

Forssmed är vice partiledare i Kristdemokraterna och har länge varit partiets ekonomisk-politisk talesperson. Nu axlar han uppdraget som socialminister och får också idrottsfrågor på sitt bord.

Ulf Kristersson lovade i regeringsförklaringen satsningar på idrottsrörelsen, men gick inte in på hur dessa skulle se ut och i det så kallade "Tidöavtalet" fanns bara en punkt om idrott, som berörde de högsta serierna inom fotboll och ishockey.

"Relevant för fler"

– Som jag uppfattade det fördes det in i ett sent skede tillsammans med ett antal andra punkter, det var inget idrottspolitiskt program eller någon heltäckande bild av vad regeringen vill göra på detta område utan det kommer vi att behöva återkomma till förstås, säger Jakob Forssmed.

Han är dock tydlig med att man kommer att satsa på elitverksamheten.

– Det kommer ju då inte bara att gälla dessa sporter utan bli relevant och aktuellt för fler sporter, i den mån man gör regelförändringar eller förändrar förutsättningarna på något sätt men vi får återkomma till det.

Att enbart elitverksamheten berördes i avtalet fick skarp kritik från bland annat Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Björn Eriksson som menade att idrottens utmaningar inte alls berördes. Enligt Forssmed utesluter det ena inte det andra.

"Viktig del"

– Jag tror man ska tänka på det som att vi är en regering som vill se både mer bredd men också se över förutsättningarna för elitverksamhet och då är ju högstaligorna onekligen en del av det, säger Forssmed och fortsätter:

– Men jag ser ju idrottsrörelsen som en otroligt viktig del av folkhälsoarbetet att barn och ungdomar får vara med och träna, att de som trillat ur idrottsrörelsen under pandemin kan komma tillbaka och att vi stöttar dem ekonomiskt med ett fritidskort så att det blir möjligt för fler, så att man inte väljer bort detta av ekonomiska skäl.

I ett pressmeddelande kommenterar Björn Eriksson Forssmeds roll:

"Vi har haft en god dialog och ett givande samarbete med Jakob Forssmed genom åren och vi inom idrottsrörelsen ser fram emot att fortsätta det under mandatperioden."

Inför fritidskort

I egenskap av socialminister ligger även frågor om civilsamhälle och folkhälsa på Forssmeds bord, något han ser som positivt.

– Jag ser ju framför mig att nu när jag får ansvar för både folkhälsa och idrott finns det goda möjligheter att koppla ihop det här. Att gå i armkrok kring de stora frågorna och de svåra ohälsoutmaningarna som vi har med mer stillasittande som ju drabbar barn ganska ojämlikt och som också leder till sjukdomar och hälsoproblem längre fram.

– Det handlar om att värna barn och ungdomars fritidsaktiviteter, att stärka möjligheten att både bedriva idrottsverksamhet brett men också för eliten på olika sätt. Jag ser också framför mig att vi kan göra mer för att fler äldre ska få tillgång till idrott, för det är också något som är väldigt bra för gemenskap men också för att förebygga saker som fallolyckor, så det finns många möjligheter.

En konkret åtgärd för att få fler barn att idrotta är att regeringen nu inför ett fritidskort för att stötta upp ekonomiskt.

– Det är ju ett direkt stöd för barn och ungdomars deltagande i idrott, det tycker jag känns bra och oerhört angeläget, säger Forssmed

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!