Thern: "Kan vara med och utmana"

IFK ser fram mot "Sveriges bästa lag" på Östgötaporten. "En extra tändning", säger Simon Thern om MFF-besöket.

14 mars 2019 07:00

Ett klassikermöte som försäsongsmatch på fredag, följt av norska Sarpsborg (20 mars) och Rosenborg (25 mars).

IFK (och Malmö FF) må vara utslagna ur Svenska cupen men utmaningarna på hemmaplan skäms inte för sig inför den allsvenska premiären på Olympia den 31 mars.

Simon Thern nickar instämmande efter träningen.

– Det är bra matcher. Det kommer hit lag som kanske är snäppet högre än de flesta i allsvenskan. Då blir det att man anpassar sig till ett högre tempo också, konstaterar han.

Först ut är alltså Malmö, där Thern var med och vann SM-guld både 2013 och 2014. Hans kompis Markus Rosenberg är skadad för närvarande men å andra sidan har Jo Inge Berget återvänt nyligen. Thern målar upp de "himmelsblå" som mästarfavoriter 2019.

– De är ju det bästa laget som vi har i Sverige. De är ju guldfavoriter varje år, annars vore det konstigt. Det blir en tuff match och säkert en bra match att få i benen. Det är alltid en extra tändning att möta Malmö, säger han.

Och ni vill gärna smyga upp där bakom i guldracet?

– Ja, jag ser absolut att vi kan vara med och utmana. Men det gäller att få igång det också. Vi har en trupp som är tillräckligt bra för det. Spelarmässigt är vi bättre än förra året.

Hittills har det varit mycket upp och ner under försäsongen. 1–1 och cupsortin mot AFC Eskilstuna följdes av 1–2 mot Jönköping från superettan. Varken resultaten eller insatserna i de mötena på hemmaplan lämnade särskilt många positiva intryck.

Mot Jönköping övergav IFK dessutom vinterns 3–5–2 för ett 4–3–3 som hade svårt att lyfta i praktiken.

– Om vi pratar om tävlingsmatcherna så har vi inte kommit till så jättemånga bra lägen. Det var samma förra året och det är något som vi måste ha lite tålamod att hitta nu. Nu har vi ändrat på lite spelsystem och framför allt är det lite nytt folk också som har spelat på olika positioner. Sånt tar tid att sätta men kvalitetsmässigt har jag en större tro i år än förra året, säger han.

Blir det inte rörigt att hatta runt med olika system?

– Jag tycker att det många gånger är en lek med siffror. Mot Jönköping var det i stort detsamma även om det kallades 4–3–3. Man kan heller inte bara ge det 90 minuter och två träningar och sen säga att det inte funkar.

Oavsett vilket: mot MFF är det utannonserat en återgång till 3–5–2 som har jobbats in under försäsongen.

– Nu spelar vi som vi har gjort innan så får vi se hur det funkar igen. Det är klart att vi ska ha en grund men sen måste vi kunna förändra också, säger Simon Thern.

Fredagens match direktsänds på våra sajter med avspark 16.00.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh