35 poäng. Det är Ericssons avstånd ner till närmast jagande – australiern Will Power – i Indycar-mästerskapet som fortsätter i helgen.
Både på lördag och söndag är det lopp i Iowa och dubbla poängmöjligheter står på spel. En krasch, ett dåligt lopp, så kan han få jaga igen.
– Jag är alltid lite nervös. Det är en balansgång det där och det finns så mycket poäng kvar att tävla om. Jag kan inte kolla för mycket på den (förartabellen) men samtidigt måste jag ha den i bakhuvudet för att inte tappa onödiga poäng, säger Marcus Eriksson inför loppen.
Hälsning från kungen
I slutet av maj vann 31-åringen från Kumla prestigefyllda Indianapolis 500, även kallat Indy 500, på Indianapolis Motor Speedway. Ett lopp som Kenny Bräck vann 1999. Den tidigare racingstjärnan var med och tog fram Ericsson inom motorsporten som tonåring och Ericsson ser Bräck som en stor anledning till sin egen framgång.
1998 vann Bräck hela mästerskapet, något Ericsson inte gjort. Att däremot vinna både mästerskapet och Indy 500 samma år vore han ensam svensk om.
– Det är en av världens tuffaste, största och mest prestigefyllda tävlingsserie. När jag vann Indy 500 var jag på förstasidan på 29 dagstidningar i USA. Det är så enormt stort här, kanske den största tävlingen i världen, säger Ericsson.
TT: Bryr du dig om att bli historisk?
– Det är inget man tänker på när man är mitt inne i det men jag var den förste svensken på 23 år i formel 1. Om jag sen blir den förste svensken på över tjugo år att vinna mästerskapet, då skapas det ringar på vattnet och kan inspirera yngre förare.
Efter Indy 500-segern är Ericssons liv förändrat. I resten av hans liv kommer han att bli inbjuden till den årliga segerbanketten dit alla Indy 500-vinnare är inbjudna. Några dagar efter segern hyllades han på basebollarenan Yankee Stadium i New York och fick kasta den första bollen när Yankees mötte Los Angeles inför över 30 000 på läktarna. Sveriges kung Carl XVI Gustaf har hört av sig med en personlig hälsning.
Kontraktet löper ut
Marcus Eriksson har fått infinna sig i en annan typ av kändisskap. Barn och vuxna vill ha autografer som aldrig förr och supportrar vill ha uppmärksamhet.
– De flesta säger att det är "life changing" och "livet kommer aldrig vara detsamma". Jag har inte riktigt känt det än men det kommer nog att leva med mig för alltid, säger han.
Han fick motsvarande omkring 30 miljoner svenska kronor för Indy 500-segern. Vinner han mästerskapet väntar "några svenska miljoner till" enligt hans egen utsago. Han hoppas vara kvar i Indycar i många år framöver men kontraktet med stallet Chip Ganassi Racing går ut efter nästa säsong.
– Vinner man och är bäst hjälper det på alla möjliga sätt, inte bara ekonomiskt. Framgång och uppmärksamhet gör att man blir mer attraktiv, även på sponsormarknaden.