Amanda Hill efter VM-guldet: "Helt magiskt"

Vimmerbybördiga Amanda Hills första världsmästerskap i innebandy kunde inte slutat bättre. Det blev seger mot hemmanationen Schweiz i sudden death. "Att avgöra i just sudden gjorde det hela ännu mer speciellt", säger Amanda Hill.

Det här var Sveriges sjunde raka VM-guld i innebandy.

Det här var Sveriges sjunde raka VM-guld i innebandy.

Foto: Per Wiklund/ Innebandyförbundet

Innebandy2019-12-17 19:10

När vi pratade med Amanda Hill för drygt en månad sedan hade hon precis blivit uttagen till Sveriges landslag i innebandy som skulle spela VM i Schweiz. När vi når henne den här gången gör vi det ett par dagar efter att hon tagit VM-guld.
– Det var helt fantastiskt att vinna och hela upplevelsen var väldigt häftig, säger Amanda Hill.
Hur har ni firat?
– Vi hade en bankett och lite festligheter med laget.

Hill vaktade kassen i två av Sveriges gruppspelsmatcher och fick sedan chansen i semifinalen mot Finland. Där vann Sverige den rafflande matchen med 5–4 och det stod klart att man skulle få spela en final mot värdnationen Schweiz. Även där fick Amanda Hill förtroendet i mål.
– Jag brukar faktiskt inte bli nervös inför matcher men det är klart att man var spänd. Jag tror dock att det var värre för dem som stod vid sidan av, säger hon. 

I finalen ledde Sverige med 2–1 fram tills att det återstod åtta sekunder. Då lyckades Schweiz kvittera till 2–2 och ta matchen till sudden death.
– Vi skapade mycket lägen och tog över matchen men så får de in det där kvitteringsmålet, vilket var väldigt surt, säger Hill.
Vad sa ni till varandra inför sudden?
– Vi sa att vi inte ska hänga med huvudena och att vi ska gå in och göra vårt jobb. Schweiz hade väldigt mycket stöttning av sina fans också så vi sa att vi inte skulle låta dem ta över matchen. 

Det tog bara en minut, sedan var det avgjort. Johanna Hultgren tryckte in det avgörande målet för Sverige och Amanda Hill och hennes lag stod där som världsmästare.
– Att avgöra i just sudden gjorde det hela ännu mer speciellt. Det var helt magiskt att se bollen gå in, förklarar hon. 

Mästerskapet var hennes första med Sverige.
– Vi hade ett VM-läger inför turneringen och det var jättekul. Alla bjöd på sig själva och stämningen i laget har verkligen varit familjär. Att få dela det här med alla lagkamrater är så häftigt. 

Finns det något som kan toppa det här VM-guldet för hennes del? Ja, det finns i alla fall en sak som kan komma i närheten. Men det får bli med klubblaget KAIS Mora i så fall. 
– Det är att spela till sig ett SM-guld. Jag har vunnit ett men då hade jag en sjukdom och kunde inte vara med på planen. Det är väl det jag saknar, säger den nyblivna världsmästaren.

Amanda Hill vaktar KAIS Moras mål till vardags.
Amanda Hill vaktar KAIS Moras mål till vardags.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!