Är det er tur att ta hem serien? • "Ser tuffare och jämnare ut"

Klar tvåa i serien förra säsongen. Ett par nya unga intressanta spelare in i truppen. Kan det vara Vimmerby IBK:s tur i år? "Nja, serien ser tuffare och jämnare ut", säger Ricky Svaxholm som liksom Victor Wall valt att lägga klubban på hyllan och bilda tränarduo istället.

Ricky Svaxholm, före detta Gustafsson, som bytt roll i Vimmerby IBK från spelare till tränare inför säsongen.

Ricky Svaxholm, före detta Gustafsson, som bytt roll i Vimmerby IBK från spelare till tränare inför säsongen.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2024-09-25 20:00

Det är en generationsväxling som sker i Vimmerby IBK. 35-årige Svaxholm och 33-årige Wall kliver åt sidan. In i truppen kommer istället 21-årige målvakten Hugo Miss och 20-årige forwarden Casper Ekwall. Dessutom kommer tre 19-åriga spelare finnas tillgängliga på dubbellicens.

– Det är väldigt svårt att värva spelare som är villiga att flytta till Vimmerby. Det här en bra kompromiss. Vi får tillgång till lovande spelare som i sin tur utvecklas av att få speltid i Division 2.

undefined
Victor Wall har också lagt klubban på hyllan och blivit assisterande tränare till Ricky Svaxholm.

Så här beskriver Svaxholm tillskotten i truppen:

– Hugo Miss var inlånad från Fliseryd ett par gånger förra säsongen, men tillhör nu oss. Han har bra rutin för sin ålder och har visat att han vill ta upp kampen om platsen som förstemålvakt med Jesper Ahnfeldt. Det är bra med konkurrens.

– Casper Ekwall har varit mer av en poängspelare för Aneby i fyran. Hos oss har han visat upp en bra defensiv sida. Han jobbar stenhårt och täcker mycket skott. Han har behövt tid för att komma in i det på en ny nivå, men tar stora steg varje vecka.

– Philip Isaksson och Gustav Öhman har vi på dubbellicens från Vetlanda. De är två jättebra grabbar som är välskolade. Philip är lite längre fram för stunden och gjorde mål för Vetlanda i premiären senast. Jag kommer att ha en löpande dialog med Vetlandas tränare Johan "JC" Carlsson under säsongen om hur mycket de kan vara med oss.

– Robin Kristiansson hade jag gärna värvat från Westervik. Han är för bra för att spela i trean. Nu blir det ändå en bra lösning att vi kan låna in honom.

undefined
Vimmerby IBK kom tvåa i serien förra säsongen och hoppas kunna vara med i toppstriden igen.

Är du nöjd med truppen?

– Ja. Som helhet känns det bra. Det är i så fall på centerposition som vi är lite sårbara. Förhoppningsvis kan vi få tillbaka Adrian Brorsson snart. Han missade stora delar av förra säsongen på grund av knäproblem, men är på rätt väg nu. Sedan är det kul att se att vi har många lovande egna produkter som tränar med A-laget kontinuerligt. 

VIBK har en stark försäsong bakom sig där de vunnit turneringen Björnslaget i Göteborg och tagit hem sin grupp i Smålandscupen.

– Det har sett bra ut spelmässigt, även om vi har släppt in en del enkla mål. Jag känner ändå att vi har satt grunderna i vårt spel och ligger bra till inför premiären.

Den spelas på fredag borta mot Ingelstad. Precis som förra säsongen då VIBK vann med klara 12–4. 

– Det blir en bra utmaning i första matchen.

Hur ser du på serien i år?

– Den borde bli både vassare och jämnare. Karlskrona och Gransholm har kommit ned från ettan. Sedan låter det som att Nässjö och Huskvarna har värvat starkt. Det kommer säkert bli fler lag som är med och hugger om seriesegern och jag hoppas att vi kan vara med där uppe.

undefined
Ricky Svaxholm har hittat rätt i sin nya roll som tränare.

Ett nytt derby har VIBK också att se fram emot. IF Ariel från Kristdala har tagit steget upp med profiler som Simon Zetterling och Emil Johansson i laget.

– Det kan bli roliga matcher mot dem. Ariel är väldigt vassa i sin lilla hall, men som tur är får de inte spela i den i tvåan. De kommer att spela i sporthallen i Oskarshamn istället, säger Svaxholm som tycker att omställningen från spelare till tränare gått bra.

– Det är fortfarande väldigt nytt för mig och jag kommer säkert att ta en del felbeslut. Det är bara att acceptera för man är ju inte mer än människa. Det är skönt att ha fått in Victor Wall som assisterande. Vi kompletterar varandra.

Lockar det inte att ta fram klubban igen?

– Nej, jag är för dåligt tränad för det, säger han med ett skratt.

Lagen i serien

Division 2 Småland

FBC Karlskrona, Gransholms IF, Husqvarna IK, IF Ariel, Ingelstad IBK, Jönköpings IK U, Nässjö IBF, Sävsjö IBK, Tenhults IF, Vimmerby IBK, Väckelsångs IK, Växjö IBK Utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!