Stjärnspäckat RIF bygger på glädje och siktar på ettan

Nu eller aldrig. Det är känslan när ett stjärnspäckat Rimforsa inleder serien till helgen med sikte på att ta hem serien.

Adam Hjalmarsson är ett av nyförvärven i Johan Tillmars Rimforsa. Tobias Claesson är en säker poängplockare i laget som har siktet inställt på ettan i år.

Adam Hjalmarsson är ett av nyförvärven i Johan Tillmars Rimforsa. Tobias Claesson är en säker poängplockare i laget som har siktet inställt på ettan i år.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2021-10-05 16:00

Rimforsa har tillhört toppen av Östgötatvåan i innebandy under flera år, men har aldrig lyckats knyta ihop säcken och tagit den där seriesegern som krävts för avancemang till division 1. Förra säsongen såg de ut att vara på väg mot något riktigt stort då de började serien med idel klara segrar.

– Vi hade något riktigt bra på gång förra året, men så avbröts seriespelet efter tre omgångar och kom aldrig igång igen på grund av coronasituationen som rådde då, säger Johan Tillmar som var ny som tränare i klubben då.

Nu får han en andra chans att göra sin debutsäsong med Rimforsa som börjar serien borta mot LiU på lördag. Tillmar har en gedigen bakgrund inom den östgötska innebandyn och anledningen till att han hamnade i Rimforsa som tränare ligger en bit bak i tiden.

– Jag var tränare för Östergötlands distriktslag när spelare som Arvid Borell, Jonas Karlsson och Tobias Claesson spelade där när de var 15 år. Nu är det kul att återse dem drygt tio år senare och att få träna dem igen.

Hur vil du beskriva Rimforsa som lag?

– Förutom att vi har en rad kompetenta spelare för den här nivån så är det ett härligt gäng med god stämning där det mesta byggs kring glädje. Har vi kul tillsammans blir det bättre träningar och matcher också.

Rimforsa har valt att träna två pass i veckan trots att tre är mer vanligt för ett topplag i tvåan med ambitioner.

– Det är ett medvetet val. Jag kan inte se att vi skulle få ut så mycket mer av ett tredje pass. Dessutom tränar A-laget och U-laget tillsammans, så vi är i regel över 20 spelare på varje träning. Det skiljer förstås en del mellan spelarna, men det funkar bra och jag tycker att det är viktigt att alla får känna sig delaktiga.

Rimforsa hade en stark trupp redan inför förra säsongen och har förstärkt den ytterligare inför den här. Spelare som Kalle Henriksson, Adam Hjalmarsson och Jacob Sigfridsson har anslutit. Dessutom är Philip Carling och Robin Gustafsson tillbaka i klubben.

– Det är väldigt kul att ha en grupp med så många bra spelare att jobba med. Det kan inte finnas så många som har det i division 2. Samtidigt kommer det betyda att alla kommer att vara extra taggade och vill slå oss när vi möter dem. Vår största motståndare kommer nog bli oss själva.

Finns det några utmaningar med att träna ett så "stjärnspäckat" lag?

– Det gäller att vara lite flexibel som tränare. Vi har ett grundspel att utgå ifrån, men samtidigt vill jag ju att spelarna ska vara kreativa och hitta sina egna lösningar. Försvarsmässigt blir det mest naturligt för många spelare att gå upp högt och försöka vinna boll, men vi kan ligga lågt också så länge vi inte blir passiva och låter motståndarna dra ner på tempot.

Rimforsa har avverkat två träningsmatcher och spelat DM med fyra kortare matcher på försäsongen. Johan Tillmar är nöjd med vad laget har presterat.

– Det har sett bra ut spelmässigt och vi vet var vi har varandra. Formationerna börjar sitta, men vi har haft en del skador och sjukdomar som ställt till det.

Till premiärmatchen borta mot LiU på lördag räknar RIF inte med att Jonas Karlsson är tillgänglig för spel.

Vad det gäller serien i stort så innebär ett sent avhopp att endast tio lag kommer till spel.

Rimforsa ses som seriefavoriter, men konkurrens finns.

– Finspång är en gammal storklubb som har organisationen som krävs. Sedan kan även KFUM Norrköping utmana. De har många meriterade spelare.

Kim Karlsson kommer från Vimmerby från början.
Kim Karlsson kommer från Vimmerby från början.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!