Är det nu det ska ske VIBK?

Det har varit en stark drivkraft i flera år. Det är kanske nu det ska ske. I kväll inleder Vimmerby IBK jakten på division ett – mot tufft motstånd. – Vi får bekänna färg direkt, säger nye tränaren Lennart Lundgren inför mötet mot Vetlanda.

Innebandy2017-10-06 12:50

VIBK har radat upp topplaceringar de senaste säsongerna, men har alltid fallit på målsnöret.

Kolla här bara:

• Säsongen 2016/2017: Trea med 45 poäng. Tre poäng från uppflyttning.

• 2015/2016: Trea med 45 poäng. Tre poäng från avancemang.

• 2014/2015: Femte plats och 40 poäng. Tre poäng från en division ett-plats.

• 2013/2014: Femma med 45 poäng.

”Köpt vårt koncept”

Nu ger VIBK det en ny chans och ska försöka fixa den där efterlängtade division ett-biljetten.

Vi har skrivit om det tidigare. Vi gör det igen. Vimmerby IBK kommer mycket väl förberett inför årets säsong, som alltså tar sin början på allvar i kväll. Det var länge sedan som VIBK har tränat och matchat så mycket och så hårt på försäsongen.

Det har varit en målmedveten satsning under tränarparet Lennart Lundgren och Jonas Fribergs ledning.

– Det känns bra. Killarna har köpt vårt koncept och har verkligen tränat på ordentligt. Vi hoppas också att den här satsningen ska göra så att vi är med från början. De senaste åren har vi annars tappat för mycket i seriestarten, säger Lundgren.

Tuff konkurrens

VIBK kommer till spel med en hel drös av unga, högmotiverade spelare.

– Vi har i princip plockat in tio nya spelare i truppen, där egentligen ingen var så aktuell för A-laget förra säsongen, säger Lennart Lundgren och nämner Christoffer Ekberg, Jens Lidesjö, Alexander Johansson, Mattias Zeilon, Jesper Nilsson, Jack Fridh, Adam Gunnarsson, Einar Karlsson och Samuel Gustafsson.

Lennart Lundgren fortsätter:

– Det var många som inför säsongen pratade om att vi var tunna, inte minst på backsidan där vi tappat tre av fyra ordinarie spelare. Så känns det inte alls. Nu är det svårt att ta ut backar till tre femmor. Det är många att välja mellan. Och så är det med truppen i stort. Konkurrensen är tuff.

Mycket talar för VIBK

Vimmerby har gjort flera bra insatser i träningsmatcherna, där inte minst den klara segern mot Rimforsa sticker ut. Målet är givet: en ny topplacering och allra helst då topp-två och uppflyttning till ettan.

– Det går inte att sticka under stolen med att vi vill vara med och bråka i toppen i år igen. Det vore konstigt annars. Sedan finns det många bra lag i serien, där jag tror att Vetlanda, Kalmarsund, Slätafly och Karlskrona blir svåra utmanare.

Det finns en del som talar för en framgångsrik säsongför VIBK. Lennart Lundgren listar några av dem:

• Mixen av ungt och rutinerat. Vi har många unga killar i truppen och flera andra som varit med väldigt länge. Det talar för oss.

• Vi har spetsen med Jonatan Green, Kim Karlsson och Victor Wall. Jonas (Friberg) och ”JC” (Johan Carlsson) är två andra. ”JC” är en stark ledargestalt som betyder mycket.

• Träningsfliten. Vi har fått in en träningskultur och killarna har legat i hårt. Det märks att de är bra tränade.

• Försvarsspelet. Vi har lagt mycket tid på att hitta rätt i försvarsspelet och har ändrat till ett 2-2-1-system. Mycket handlar om att jobba tillsammans som ett lag. Enkelt uttryckt: Vi anfaller med hela laget och försvarar med hela laget. Känner vi att vi inte kan erövra bollen i offensiv zon, är det viktigt att vi vänder hemåt och blir tighta.

• Lagkänslan. Vi trycker mycket på det här med lagkänsla och det är ett himla bra go i truppen.

I kväll får vi en första indikation på hur Vimmerby står sig i konkurrensen i division två.

– Vi får bekänna färg direkt. Det kan inte bli så mycket tuffare än att börja borta mot Vetlanda, säger Lennart Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!