Astbrant om mötet: "De får huvudvärk av alla tankar"

Förre tränaren Johan Astbrant följer slutspelsdramat från tv-fåtöljen – men tror inte att det finns någon utväg för Linköping IBK mot Kalmarsund.

Johan Astbrant saknar tränarjobbet. "Man vet inte vad man saknar förrän man saknar det".

Johan Astbrant saknar tränarjobbet. "Man vet inte vad man saknar förrän man saknar det".

Foto: Peter Calén

Innebandy2021-03-25 10:00

– Jag tror att staben i Libk har tänkt både ett, två och tre varv och förstår att de får huvudvärk av alla tankar, säger han.

Några månader har gått sedan Vimmerbykillen Johan Astbrant efter många år lämnade tränarjobbet i Libk. Nu bor han med familjen i Malmö och tar till nästa säsong över som tränare i klassiska innebandynästet Varberg. Just nu följer han pågående SM-slutspelet på distans och har sett Libk:s inledande kvartsfinalmöten med Kalmarsund.

För er som inte har koll på läget:

Hängandes mot repen och underläge med 0–3 i matchserien mot tabelltvåan.

Frågan är om det går att vända?

Johan Astbrant:

– Jag vill tippa extremt mycket med hjärtat, men tror att det blir för tufft. Har man inte vunnit mot Kalmarsund på tre år i serien har jag svårt att se att man ska vinna fyra raka nu. Marres (Martin Karlsson) avstängning och Matejs (Jendrisak) skadade knä gör det bara ännu värre.

Mer än något annat tror Astbrant att klasskillnaden så här långt handlar om mentala faktorer.

– Storförlusterna mot just Kalmarsund och Pixbo i serien har nog satt sig ganska hårt. Man får känslan att vissa spelare tappat tron på vad som ska göras och på sig själva. Inte nog med att Kalmarsund är lite bättre, de har också ett självförtroende och en formkurva som är gigantiskt mycket högre. Det syns.

– Taktiskt tyckte jag att Libk fick bra träff i andra matchen, men blev rädda i slutet och torskade i förlängningen. Det blev ytterligare en mental knäck. I ett slutspel handlar det extremt mycket om sånt.

Spelmässigt, då? Vad måste göras?

– Bli mer bekvämt i spelet med boll. När Kalmarsund sätter press har det slarvats för mycket. Bättre i numerära över- och underlägen. (Andreas) Blom måste stå på huvudet och ha sina bästa dagar i målet. Lyfta in mer bollar mot mål för att få mer slumplägen.

– Men det är jättesvårt...jag lider med grabbarna. En vinst på de sju–åtta senaste matcherna, då vill man vara där och hjälpa till. Men man kan säga vad man vill, det är extremt jävla enkelt att ha åsikter när du sitter utanför och ser på tv. Jag kan tycka det ena och andra, men vet också hur det är att stå med pressen därnere.

Säger Johan Astbrant och lägger till med ett skratt:

– Sen blir du så nervös framför teven. Det är lättare att njuta om de vinner mot Fagerhult med 13–2. Efter förlusten i lördags hade jag knappt några naglar kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!