Astbrants succé – förde upp klassiska klubben i högsta serien

Fjärde gången gillt. Det blev det när Johan Astbrant som tränare för Warberg lyckades ta den klassiska klubben tillbaka till SSL. "Det var vår tur nu", säger Vimmerbykillen efter segern med 5–4 efter förlängning i den avgörande matchen mot Sundsvall.

Johan Astbrant är tränare för Warberg som tog klivet upp i SSL på onsdagen.

Johan Astbrant är tränare för Warberg som tog klivet upp i SSL på onsdagen.

Foto: Peter Jigerström

Innebandy2024-04-18 20:00

Det är en trött men mest lycklig Johan Astbrant som Sporten når vid lunchtid på torsdagen. 40-åringen har kvällen innan bockat av ännu en framgång på sin redan digra meritlista i innebandykarriären.

undefined
Johan Astbrant har en lång bakgrund som spelare i Vimmerby, Helsingborg och Linköping.

Warbergs IC tog då klivet upp i SSL igen efter att ha vunnit den fjärde matchen i bäst av fem i kvalet mot Sundsvall. WIC tappade 4–2 till 4–4 i den tredje perioden, men lyckades avgöra i förlängningen.

– Det känns förstås väldigt skönt att vi gick hela vägen nu. Vi har försökt tre gånger tidigare, men fallit på målsnöret varje gång. Nu var det vår tur, säger Astbrant som samtidigt medger att de haft lite tur på vägen.

– Att vi slapp möta klara favoriten Dalen i kvalet underlättade förstås. Men samtidigt har vi känt oss extremt starka hela vägen. Att vi har vunnit alla 14 matcher på hemmaplan i serie och kval den här säsongen ger också en stor trygghet.

Hur firades avancemanget till SSL?

– Med en bussresa på 80 mil hem till Varberg. Jag unnade mig ett glas champagne efteråt, men spelarna höll igång desto mer på hemvägen. Jag fick sova lite i alla fall och vi var tillbaka i Varberg vid 9.30 i morse. Vi ska ses för en sen lunch sen och så blir det ordentligt firande på fredag.

undefined
Johan Astbrants främsta meriter som tränare är att ha fört Linköping till två SM-finaler.

Historiskt sett har Warberg varit ett av de bästa lagen i Sverige genom åren och har SM-guld på meritlistan. Astbrant intygar att det är riktigt stort för staden och dess invånare att ha ett lag i SSL igen.

– Det har varit kaos och fullsatt på hemmamatcherna i kvalet. När vi spelade borta mot Lerum i första kvalrundan var det mer fans från Varberg än från hemmalaget. I Sundsvall i onsdags var det ett 30-tal supporters som åkt upp för att stötta oss. Och när vi kom hem idag så var många på plats och tog emot bussen.

Så du kan ta en tur på stan med stolthet framöver?

– Ja, det är nog många som uppskattar det man gjort. Men för ett år sedan var jag inte lika populär. Då kickade jag ut några trotjänare i laget som jag tyckte börjat bli till åren och inte höll måttet längre. Och då blev det livat.

Hur ser du på framtiden?

– Jag skrev på ett nytt avtal över två år i vintras och ser fram emot att jobba för att etablera laget i SSL. Det kommer bli svintufft, men en häftig utmaning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!