”Bra att de lyssnar på kritiken”

Dispens för tjejer födda 2002 – men inte för killar av samma årgång. Det är kontentan när Smålands Innebandyförbund ändrat sig och tillåter åldersdispens i damernas division två för max tre spelare per match födda 2002. – Det är jättepositivt. Synd bara att inte samma regler gäller för killar av samma årgång. För oss hade det varit viktigt, säger Anders Ingvarsson, innebandyansvarig i HM IS.

Tjejer födda 2002 får spela i damlagsserier säsongen 2017/2018. Smålands Innebandyförbund lämnar upp till fem dispenser till varje klubb, varav max tre 02:or får användas i samma match.

Tjejer födda 2002 får spela i damlagsserier säsongen 2017/2018. Smålands Innebandyförbund lämnar upp till fem dispenser till varje klubb, varav max tre 02:or får användas i samma match.

Foto:

Innebandy2017-03-30 15:00

En ny åldersregel träder i kraft i svensk innebandy från och med 2017/2018. Det innebär att inga spelare födda 2002 eller senare får spela i seniorserierna, varken på dam- eller herrsidan. För vissa mindre klubbar slår det här stenhårt. I värsta fall tvingas vissa seniorlag lägga ner.

Kritiken mot de nya direktiven har varit skarp på sina håll. Smålands Innebandyförbund har lyssnat, tagit till sig och ändrat sig. Men det gäller som sagt bara på tjejsidan, inte för killar.
– Det är verkligen bra att Smålands lyssnat på kritiken som framkommit. Kanonbra. För en sån klubb som exempelvis Vimmerby IBK är det mycket positivt. De har en bra årskull med 02-tjejer, säger HM IS-ledaren Anders Ingvarsson.

Innebär det här något för er?
– Det har inte så stor betydelse just nu, då vi inte har så många tjejer födda 2002. Men tidigare har vi använt oss flitigt av tjejer i den åldern i A-laget. Och underifrån kommer det flera spelare som är några år yngre och som varit tänkbara att få testa på spel i damlaget redan kommande säsong. Det får de inte nu. Det är osäkert hur det blir. För oss skulle det ljusna betydligt om vi fick använda 03:or och 04:or i damlaget.

Ingvarsson tycker vidare att det bör vara upp till föreningarna själva att fatta beslut om en ung spelare är mogen att spela i ett seniorlag eller inte.
– Det är från individ till individ. Det skiljer väldigt mycket i mognad och utveckling mellan olika tjejer och killar i samma ålder. Det vet vi. Jag tycker inte om när ”överhögheten” bestämmer hur vi ska lägga upp vår innebandy.
– Förbundet ser väl en fara i att ungdomar lägger av för tidigt om de får spela på seniornivå i en ung ålder. Jag förstår tanken, men jag anser inte att problemet ligger där, utan att unga spelare specialiserar sig alldeles för tidigt. Det är där vi ska lägga krutet. 
– Det är oerhört viktigt att tjejer och killar ges möjlighet att hålla på med flera olika idrotter.

Ingvarsson tycker att det känns en aning märkligt att åldersdispensen bara ska gälla för tjejer och inte för killar:
– Det är konstigt. Visst... det är kanske tuffare i en herrserie, men problembilden för mindre föreningar är likadan på killsidan. För oss hade det varit jättebra om våra P02:or hade fått spela i A-laget nästa säsong. 
– Det fanns de som var beredda och intresserade av att gå upp i herrtruppen. Men nu går inte det. De hade absolut hjälpt till att kunna genomföra matcherna. 
– Vår ambition är att fortfarande ha ett herrlag, men vi vet inte än hur det blir, säger han och suckar.
Tröttnar du som ledare när det blir så här?
– Nja, kärleken till sporten är så stor. Men innebandylagen på landsbygden får kämpa hårt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!