"Brukar säga att jag är född i en innebandyhall"

Hon är född in i innebandyn och det var viljan att vinna som fick henne att söka sig till den utsatta positionen som målvakt. Möt Vimmerby IBK:s nyförvärv Emelie Andersson.

Emelie Andersson flyttade till Vimmerby tidigare i år och ser fram emot att spela i VIBK i höst.

Emelie Andersson flyttade till Vimmerby tidigare i år och ser fram emot att spela i VIBK i höst.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2021-05-17 16:00

Med en pappa som är innebandytränare och en mamma som spelare så var det inte så konstigt att Emelie Andersson kom in i sporten tidigt.

– Jag brukar säga att jag är född i en innebandyhall nästan. Jag fick hänga med på matcher och träningar tidigt och det hände till och med att mamma fick amma mig i periodpauser, säger 22-åringen som kommer från Kungälv och berättar om sin karriär på sin sprudlande göteborgska dialekt.

– Jag började spela själv när jag var 6-7 år. Jag hade tidigt målvakten i mammas lag som idol och därför valde jag den positionen. Det gick bra så när jag var 15 år kom jag med i Göteborgs stadslag och spelade distriktslags-SM.

Efter det var Emelie redo att ta nästa steg i karriären och bytte klubb till FBC Lerum i division ett. Där etablerade hon sig som förstamålvakt och gjorde totalt fem säsonger i klubben innan hon valde att ta en paus inför förra säsongen.

– Det var en härlig tid i Lerum. Vi var ofta med och krigade i toppen och spelade kval till allsvenskan en säsong, men lyckades inte gå upp.

Som målvakt är man i en utsatt position och ett mindre bra ingripande kan få ödesdigra konsekvenser i form av baklängesmål. Det är inget som skrämmer Emelie utan hon ser det snarare som en utmaning.

– Man brukar säga att man måste vara lite speciell som person för att stå i mål och det är jag verkligen. Jag ser det som att som målvakt har man allt att vinna och jag är en väldig vinnarskalle och trivs med att vara i fokus, säger hon.

 Anledningen till att Emelie hamnade i Vimmerby var att hon träffade en kille från orten.

– Jag flyttade hit i januari, men har varit en del i stan tidigare i samband med att min syster har säsongsarbetat på Astrid Lindgrens Värld, säger Emelie som ser fram emot att börja spela innebandy igen.

– Sporten är en så stor del av mitt liv och jag har verkligen saknat den. Jag hoppas bara att vi kan komma igång som vanligt i höst och att vi får spela med publik på plats då jag har förstått att det finns ett stort intresse för innebandy i Vimmerby. Jag trivs verkligen med att spela inför mycket publik. Sedan ska det bli kul att samarbeta med VIBK:s unga målvakt Wilma Djurstedt. Jag tror att vi kan ge varandra mycket.

VIBK-tränaren Micael Nilsson gläds också åt tillskottet.

– Det händer inte så ofta att vi får in nya spelare så det är väldigt kul, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!