Ekonomin stoppar VIBK från att värva: "Handlar om det"

Med halva serien spelad kämpar Vimmerby IBK i botten av division 1. Under uppehållet har man inte förstärkt laget, trots det utsatta läget. "Nej, de ekonomiska resurserna för att värva in spelare finns inte", menar VIBK-tränaren Michael Elmér.

Vimmerby IBK har haft ett tre veckor långt speluppehåll och går nu in i den andra halvan av säsongen. Första uppgiften är Ledberg på bortaplan.

Vimmerby IBK har haft ett tre veckor långt speluppehåll och går nu in i den andra halvan av säsongen. Första uppgiften är Ledberg på bortaplan.

Foto: Haris Dreco

Innebandy2021-12-16 16:00

Vimmerby IBK-herrarnas senaste match i division 1 var den 26 november, då man föll med 2–9 hemma mot FBC Kalmarsund Ungdom. Det satte också punkt för den första halvan av säsongen, som inte riktigt blev någon succé för VIBK. Laget står på sju poäng och ligger näst sist i serien, med fem poäng upp till säker mark.

Inför fredagens match borta mot serietrean Ledberg är det ett utvilat och revanschsuget lag som plockar fram klubborna igen.

– Ledberg har plockat in några nya spelare och kommer säkert med tre starka femmor. Vi ska fokusera på vårt och försöka döda ytorna för deras spetsspelare, säger VIBK-tränaren Michael Elmér, som haft tre veckor på sig att slipa på detaljerna.

– Första veckan fokuserade vi mer på fysiken, med både kondition och styrka. Sen har vi faktiskt valt att köra en del "team building", med bland annat en föreläsning från en extern föreläsare. Det handlade om jaget för laget. Vi hade också en social aktivitet i tisdags där vi bowlade istället för att köra ren fys. Man får försöka jobba med de mjuka värdena.

Inför säsongen berättade Elmér att budgeten för spelartruppen hade bantats igen, vilket försvårade eventuella nyförvärv. Nu ser det fortsatt ut som att VIBK får klara sig med den befintliga truppen ett bra tag till framöver.

– Allt handlar om ekonomi i idrott. De signaler jag fått från vår styrelse är att vi inte kan jobba med de värdena, utan att det mer handlar om att försöka komma in med positiv energi i truppen. De ekonomiska resurserna för att värva in tre nya spelare finns inte. Hade vi velat ha en bil som åker från Linköping så hade det kostat oss mellan trettio och sextio tusen för resten av säsongen, förklarar tränaren.

Vad känner du som tränare kring det?

– I den bästa av världar så hade jag velat säga "vad håller ni på med?". Men man måste ha en klarsynt bild och förstå att vi fortfarande är inne i en pandemi och att föreningen har gjort minusresultat tidigare år. Nu har man sagt att det inte ska bli något minusresultat igen. Ska jag då säga att jag lämnar mitt uppdrag? Nej, det är inte rätt väg att gå. Jag vill köra det här i mål och fullfölja mitt uppdrag, så att jag kan se mig själv i spegeln och säga att jag gjort allt jag kunnat. Vi ska göra allt vi kan för att hänga kvar.

undefined
VIBK-tränaren Michael Elmér har inte kunnat förstärka truppen under uppehållet.

Och nästa, vråltuffa, uppgift är alltså Ledberg på bortaplan. Ett Ledberg som var numret för stora för VIBK när lagen möttes i premiären den 17 september. Då vann LIBF med hela 11–3.

– Det handlar som alltid om att göra mål när vi får våra lägen, att vara kliniska när det gäller. Säg att Ledberg har 30 chanser på en match, så ligger vi någonstans på 10–15 chanser. Vi får inte bränna lägen om vi ska hänga med i protokollet, säger Elmér, som tycker att man många gånger under matcherna den här säsongen tappat i nivå.

– Vi hamnar i en nivå som är för låg för division ett. Vi blöder bakåt och tar dåliga beslut, samtidigt som vår kompetens inte varit tillräckligt hög för att stoppa det. De senaste tre matcherna har det ändå blivit lite bättre och vi har lyckats få stopp på de så kallade blödningarna.

Till fredagens match ser VIBK-tränaren ut att ha alla spelare tillgängliga.

undefined
Ledbergs Adam Zetterström och Adam Wastesson skapade enorma problem för Vimmerby IBK när lagen möttes senast.

* Vi direktsänder matchen på www.vimmerbytidning.se, med start klockan 19:25 på fredag kväll!

Marcus Holmertz, Ledberg Innebandy
Marcus Holmertz, Ledberg Innebandy
Tabellen i Division 1 ÖG

1. Hovslätt, 29 poäng

2. Kalmarsund Ungdom, 25

3. Ledberg, 24

4. Bergs IK, 21

5. CL98IC, 18

6. Hovshaga, 17

7. Nyköping, 16

8. Linköping, 13

9. Växjö U, 12

10. Solfjäderstaden, 11

11. Vimmerby, 7

12. Craftstaden, 1

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!