Därför valde "JC" att tacka ja – till gamla rivalen

Han har aldrig tidigare varit innebandytränare. Nu går Johan Carlsson in som assisterande i division 1-nykomlingen Vetlanda IB. En klubb som "JC" stött på tidigare... "Jag kanske inte var någon favorit där under min tid som spelare i VIBK", säger han.

Johan Carlsson berättar om sitt kommande tränaruppdrag i Vetlanda IB.

Johan Carlsson berättar om sitt kommande tränaruppdrag i Vetlanda IB.

Foto: Magnus Strömsten/Arkiv

Innebandy2022-05-12 18:00

Det var ett något överraskande besked som basunerades ut på onsdagskvällen. Johan "JC" Carlsson blir assisterande tränare för Vetlanda IB:s herrlag. 

42-åringen är en stor idrottsprofil i våra trakter. Som ledare har "JC" bland annat varit huvudtränare för Vimmerby IF:s herrlag i två omgångar. 

Innebandytränare har han däremot aldrig varit.

– Det blir väldigt nytt för mig. Samtidigt är det just det som lockar. Jag tror att en assisterande roll bakom Jakob (Sköld, huvudtränare) passar mig väldigt bra i nuläget, förklarar han och fortsätter:

– Jakob är en taktiker som verkligen kan grotta ned sig i det. Jag går kanske lite mer på känsla och trycker på att man ska jobba hårt i alla lägen. Det komplementet tror jag kan fungera bra. 

Under Carlssons tid som spelare i Vimmerby IBK ställdes han mot Vetlanda IB flera gånger. Oftast blev det heta känslor...

– Haha, vi har mötts många gånger. Jag kanske inte var någon favorit hos dem och det har varit heta duster. Den spelaren i Vetlanda som jag hade en het kamp med senast är nu fystränare i klubben. Men nej, jag och klubben har pratat om det och jag tror att de märkt av att jag kan sära på hur man är på planen jämfört med utanför planen.

Vetlanda vann division 2 förra säsongen och kliver in i "ettan" till hösten. "JC" var med senast när VIBK tog samma steg. 

Vad är viktigt att tänka på när man kommer in som nykomlingar?

– Först och främst ska man ha med sig att man kommer från en säsong då man vunnit ungefär 95 procent av matcherna i division två. Nu ska man in i division ett, där det är väldigt stor skillnad. Kvaliteten är mycket högre i ettan och många lag har spelare som lirat i SSL tidigare. Det är framför allt det mentala som är viktigt, att man går in med en ödmjukhet och hela tiden jobbar hårt. 

Han berättar också att division 1-avancemanget var en bidragande orsak till att han tackade ja till tränaruppdraget.

– Så mycket kan jag säga, att jag nog inte hade tackat ja om Vetlanda varit i division två. Jag tycker att division ett är en ganska bra nivå i Sverige innebandymässigt. Sen har Vetlanda gjort väldigt fina värvningar och gör också en rejäl satsning. De har även stärkt upp ledarsida och utvecklar det med video-coacher, vilket jag tycker är oerhört spännande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!