"Det här är säsongen då vi ska ta steget upp"

Förra säsongen gjorde han 72 poäng och vann hela poängligan i division två. Den här säsongen leder han återigen poängligan, men frågar du honom själv är det sekundärt. Jonatan Green är nu redo att ta klivet upp med Vimmerby IBK. "Det här är säsongen då vi äntligen ska ta steget".

Jonatan Green och hans Vimmerby IBK går in i den andra halvan av säsongen som serieledare.

Jonatan Green och hans Vimmerby IBK går in i den andra halvan av säsongen som serieledare.

Foto: Haris Dreco

Innebandy2020-01-09 08:10

Livet leker för Jonatan Green. Han ligger i topp i poängligan och hans Vimmerby IBK leder division två inför omstarten av serien.
– Förra året gjorde jag min poängbästa säsong i karriären men vi gick inte upp för det. Gör jag "bara" 50 poäng i år och vi går upp så går det inte att jämföra med att vinna poängligan. Jag skulle mycket hellre vilja ta steget upp med det här gänget istället, säger 22-årige Jonatan Green, som gjort 32 poäng den här säsongen (19 mål och 13 assist).
– Det är det man har slitit för så länge nu och det är också drivkraften till varför man är kvar i VIBK. 

Inför förra och den här säsongen var det mycket snack om huruvida poängkungen ens skulle bli kvar i VIBK. 
– Jag hade ganska intensiva samtal med Craftstaden (spelar i Allsvenskan). Förra året spelade jag några matcher med dem på så kallad dubbellicens och det fanns dubbellicens i tanken inför den här säsongen också. Men jag kände att vi hade en stark försäsong med VIBK så därför ville jag fortsätta här. Jag bestämde mig för att stanna när Micke (Michael Elmér, tränare i VIBK) kom in och vi värvade lite spets och bredd. Då ville jag inte lägga något fokus på Crafstaden överhuvudtaget, säger Jonatan Green.

Än så länge verkar det som att Green gjorde rätt val. Vimmerby IBK leder division två inför omstarten på fredag hemma mot Nybro medan Crafstaden ligger sist i Allsvenskan. 
– Hade vi legat i botten eller mitten inför jul och man märkte att det inte fanns någon chans så hade jag kanske tänkt annorlunda nu under uppehållet och testat på spel med dem. Det tror jag inte att Crafstaden själva hade haft något emot, säger han.
Har Craftstaden kontaktat dig nu under uppehållet?
– Nej, men de har legat på mig ganska mycket tidigare. 

VIBK stod för en otroligt stark första halva av säsongen där man spelade tolv matcher och vann tio av dem. 
– Jag kände inför säsongen att "nu hände det någonting som man väntat på ska hända ganska länge". Det känns som att det här är säsongen då vi äntligen ska ta steget upp. Visst, vi kom inte upp i nivå i de två sista matcherna innan uppehållet men hade någon erbjudit mig tio segrar och två förluster vid jul så hade jag inte sagt nej, säger Green och fortsätter:
– Samtidigt är vi inte kända för att vara bra på våren, så det är man lite orolig för. Men det känns bättre i år än vad det gjort tidigare. 

Green bildar tillsammans med rutinerade Victor Wall och nyförvärvet inför säsongen, Albin Alfonsson, en fruktad offensiv trio. De har gjort 89 poäng tillsammans hittills i tvåan.
– Vi spelade ihop rätt så mycket på försäsongen och det gjorde nog sitt. Vi klickar bra. Vi har olika spetsegenskaper alla tre och kompletterar varandra. Jag och Victor (Wall) har spelat tillsammans sedan jag kom upp till A-laget egentligen. Då var jag 13 eller 14 år och det är klart att det blir en trygghet med honom. Han är mer av en tvåvägsspelare och är lika bra offensivt som defensivt. Jag har farten och det offensiva spelet som mina styrkor. Albin rör runt mycket och är oftast på rätt plats för att trycka in bollarna. Det kan inte vara kul att möta en sådan som honom som bara springer och springer.
Tävlar ni om vem som gör flest poäng?
– Nej, absolut inte, skrattar Green. 

Forwarden har hittills gjort 32 poäng i division två. 19 mål och 13 assist.
Forwarden har hittills gjort 32 poäng i division två. 19 mål och 13 assist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!