En helt unik Vimmerbytjej

Madeleine Ellilä har gjort en internationell karriär som innebandyspelare. Nu ska hon ut på ett nytt äventyr – i Tjeckien. Med det blir Vimmerbytjejen troligtvis den enda spelare som har spelat i världens fyra största ligor.

Vimmerbytjejen Madeleine Elliläs innebandyliv leker. Nu väntar ett nytt utlandsäventyr för 31-åringen som ska pröva lyckan i den tjeckiska högstaligan, vilket innebär att hon har spelat i världens fyra största ligor. Sannolikt är hon den enda spelaren på damsidan som kan stoltsera med den meriten. Foto: Torbjörn Allvin

Vimmerbytjejen Madeleine Elliläs innebandyliv leker. Nu väntar ett nytt utlandsäventyr för 31-åringen som ska pröva lyckan i den tjeckiska högstaligan, vilket innebär att hon har spelat i världens fyra största ligor. Sannolikt är hon den enda spelaren på damsidan som kan stoltsera med den meriten. Foto: Torbjörn Allvin

Foto:

Innebandy2016-12-23 08:30

Madeleine växte upp i Vimmerby och visade god talang inom flera sporter. Först som orienterare – och senare på innebandyplanen.

2005 gjorde hon sitt första innebandyäventyr utanför Sveriges gränser och hamnade i Schweiz. 

Under sin debutsäsong i högsta serien med Gurmels Sense See svarade hon för 25 poäng – och året därpå representerade hon Kloten Bülach Jets.

”Fel väg att ta kanske”

Sedan dess har hon tagit flera härliga – och smått ovanliga – val i sin innebandykarriär. Hon har spelat hemma i Sverige i olika divisioner och lag och även valt att åka runt och spela i Finland, Schweiz och Norge.

– Jag fick inte chansen som SSL-spelare när jag var 18, och jag har inte varit med i U19-landslaget. Så jag valde att åka runt och spela i Finland, Schweiz och Norge, och ta chansen att lära sig och utvecklas som spelare. Det är fel väg att ta kanske, men för mig har det varit viktigt att gå min egen väg och testa på det jag vill göra och ha kul, säger Madeleine Ellilä till Innebandymagazinet.

2013 fick hon äntligen chansen i svenska superligan, då Jönköpings IK värvade Vimmerbytjejen. Efter två säsonger i Småland gick färden vidare till Karlstad där hon blev kvar i två säsonger. 

Spelat i de stora ligorna

Nu, efter en halv säsong i allsvenska Skoghall, väntar spel i den tjeckiska ligan. 

Det är något unikt med  tanke på att hon troligtvis är den enda spelaren som har prövat lycka i de fyra största ligorna. 

– Det känns kul. Det är något man kan tänka tillbaka när man slutat spela någon gång i framtiden. Det är en upplevelse i sig att bara åka runt och spela och se hur man håller i alla ligor. Det är inte alla som tar chansen, jag tror det gäller att man vågar att steget för att utvecklas. Jag ser det som utvecklande, både på personligt plan och på innebandyplanen. Jag tror att jag har mycket att lära i Tjeckien, säger hon till Innebandymagazinet. 

Nytt guld till samlingen?

Hon, som är lagets överlägset bästa målskytt med 14 fullträffar, har skrivit på för tjeckiska mästarna Vitkovice och kontraktet sträcker sig säsongen ut. 

I hennes prisskåp finns mästartitlar från både Finland och Norge och nu kan hon lägga ytterligare ett guld på nationell nivå till meritlistan. 

Vitkovice leder just nu ligan och stormar mot en ny fin titel – och det med Ellilä i laget. 

– De hörde av sig och behövde en målsskytt, sen har vi haft lite diskussioner och Skoghall ville inte sätta käppar i hjulet för mig. Jag är lite äldre nu så jag kände det var sista chansen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!