Ex-VIBK:are blir förbundskapten: "Blev ställd när frågan kom"

Det har ryktats om det en längre tid, men nu står det klart. Förre VIBK-tränaren Mikael Hill blir förbundskapten för innebandylandslaget. - Det känns fantastiskt på alla sätt och vis, säger Mikael Hill till vår tidning.

Mikael Hill är klar som förbundskapten för innebandylandslaget.

Mikael Hill är klar som förbundskapten för innebandylandslaget.

Foto: Svensk Innebandy

Innebandy2017-03-09 08:30

Sedan Jan-Erik Vaara fick lämna posten som förbundskapten för en månad sedan har snacket gått att Mikael Hill skulle vara en given kandidat att ta över.
- Det är många som har gratulerat mig på förhand, men jag har bara viftat bort det för jag har aldrig sett mig själv där. Så när frågan verkligen kom för ett par veckor sedan från förbundet blev jag helt ställd, säger Mikael Hill.

Började i VIBK
Mikael Hill har många år bakom sig som tränare för lag i Superligan för Jönköping och Mullsjö. Det var dock i Vimmerby IBK som han började sin karriär som ledare.
- Jag kom till Vimmerby 1992 från Skillingaryd som spelare och studerade sedan på folkhögskolans fritidsledarutbildning. Då fanns det en innebandyprofil och det ledde till att jag blev tränare för VIBK:s juniorlag. Dessutom var jag med i ledarstaben i Smålandslaget samt hade en kort sejour som assisterande tränare i U19-landslaget, säger Hill som efter att ha blivit skadad 1995 beslöt sig för att lägga spelarkarriären åt sidan.
- Sedan kom jag in i tränarstaben kring A-laget i slutet av säsongen 1995-1996 och blev kvar där säsongen ut 1998-1999, säger Hill som sedan hållit till i Jönköpingstrakten.

Snabba ryck
Arbetet som förbundskapten sätter igång per omgående. Redan i slutet av april spelas de första landskamperna då Sverige deltar i fyrnationsturneringen Euro Floorball Tour.
- Jag har bara ett par veckor på mig att ta ut den första truppen. Det kommer säkert att bli en hel del nya spelare som får chansen, men det känns inte som det är något stort generationsskifte på gång, säger Hill som har en del tid på sig at sätta sin prägel på laget innan det är dags för det stora långsiktiga målet VM 2018 som avgörs i Bratislava i december.
Hur vill du se landslaget spela under din ledning?
- Jag vill ha fart och intesitet i spelet, både i tanken och med boll. Sedan ska vi spela med stort mod och gå ut för att vinna matcher, men det ska även vara välstrukturerat i defensiven, säger Hill som tror att fler lag kan blanda sig i medaljstriden i VM framöver.
- Jag var på plats och såg VM senast och då märktes det att allt fler lag börjar få ordning på sitt spel. Bland de 8-10 bästa tycker jag att man har en väl fungerande defensiv, men det finns ju en hel del att jobba på i anfallsspelet.
Hur ledarstaben kommer at se ut bakom Mikael Hill är inte spikat i dagsläget, men det kommer att klarna inom kort.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!