Flera talangfulla spelare lÀmnar Vimmerby IBK

Till hösten lÀmnar flera lovande innebandyspelare Vimmerby och VIBK. En av dem Àr Tess Fridh som var nÀra att ta en plats pÄ RIG, Riksinnebandygymnasiet, men nu i stÀllet flyttar till Jönköping. "Jag har alltid velat dit", sÀger hon.

Tess Fridh lÀmnar nu VIBK och idrottshallen i Vimmerby för nya utmaningar i JIK och Jönköping.

Tess Fridh lÀmnar nu VIBK och idrottshallen i Vimmerby för nya utmaningar i JIK och Jönköping.

Foto: Marcus Johannesson

Innebandy2020-07-09 18:00

Tess Fridh har spelat innebandy sedan hon var Ă„tta Ă„r, nu 16 Ă„r gammal, vĂ€ntar nĂ€sta steg i karriĂ€ren. Efter sommaren gĂ„r flyttlasset till Jönköping (Huskvarna) och innebandyklubben Jönköpings IK. Det var dock ingen sjĂ€lvklarhet att sĂ„ skulle bli fallet. Hon var nĂ€mligen nĂ€ra att komma in pĂ„ den finaste av Sveriges innebandyskolor. 

– RIG (Riksinnebandygymnasiet) i UmeĂ„ tar bara in sju-Ă„tta elever per Ă„r frĂ„n hela landet men efter uttagningen dĂ€r var jag faktiskt förstareserv, berĂ€ttar Tess. 

Men det Ă€r som bekant lĂ„ngt mellan SmĂ„land och UmeĂ„ och Tess föredrar att bo nĂ€rmare familjen i Vimmerby. Det gick ocksĂ„ Ă€nnu bĂ€ttre för henne i Jönköping dĂ„ hon redan efter ett uttagningstillfĂ€lle blev antagen till Sandagymnasiets innebandylinje. 

– Jag har fĂ„tt ett vĂ€ldigt bra intryck av staden och skolan och har alltid velat flytta dit. Enligt mig Ă€r det en innebandystad och jag har varit dĂ€r pĂ„ sĂ„vĂ€l cupspel med VIBK som SmĂ„landsuttagningar, sĂ€ger Tess som drog till sig intresse frĂ„n bĂ„de JIK och HovslĂ€tt men gick pĂ„ magkĂ€nslan och valde de förstnĂ€mnda. 

Tess har Ă„ldern inne för att fĂ„ vara med i SmĂ„landslaget men oturligt nog sköts den sista uttagningen i april pĂ„ framtiden, pĂ„ grund av pandemin. Hon kommer att tillhöra JIK:s lag i juniorallsvenskan men emellanĂ„t trĂ€na med damlaget som huserar i SSL. 

– Den största skillnaden mot tidigare tror jag kommer att vara ett snabbare och mer rörligt spel, det hĂ€r Ă€r Ă€ndĂ„ en nivĂ„ upp. Största utmaningen blir att komma in i gruppen och lĂ€ra sig deras spelsystem. 

De senaste fem Ă„ren har hon haft pappa Tony Fridh och Micael Nilsson som trĂ€nare, och nĂ€stintill samma lagkamrater. 

Hur tĂ€nker du kring det, att lĂ€mna Vimmerby och tryggheten bakom sig? 

– Klart att det Ă€r sorgligt för vi har byggt upp en fin gemenskap hĂ€r och inte haft nĂ„gra interna problem under Ă„ren. Det var mest otĂ€ckt i början men nu har man funnit sig i det och det Ă€r nĂ€ra hem, sĂ€ger Tess. 

Hon flyttar dessutom inte till det nordvĂ€stra hörnet av SmĂ„land helt sjĂ€lv. Med till Jönköping följer pojkvĂ€nnen Elliot Kronstrand som ocksĂ„ har blivit antagen till Sandagymnasiet. 

– Vi kommer att bo pĂ„ skolans internat det första Ă„ret och det Ă€r sĂ„ roligt att vi bĂ„da kom in pĂ„ den skolan vi ville. Jag vill verkligen spela innebandy och utvecklas och det hĂ€r kĂ€nns som ett bra steg. 

Utöver Tess och Elliot lĂ€mnar nu Hilda Hultqvist VIBK för VĂ€xjö. Stella Milton och Daniel Helge testar lyckan i Kalmar. 

Micael Nilsson tar över VIBK:s damlag till kommande sĂ€song. FöregĂ„ende Ă„r var han huvudtrĂ€nare i F03-04 som vann sin serie, alltsĂ„ det lag som Tess spelade i. 

– Det Ă€r klart att deras frĂ„nvaro kommer att mĂ€rkas, för alla tre har spetsegenskaper. Men det fĂ„r bli andra som fyller luckorna och kliver fram. Nu vĂ€ntar seniorspel i division 1 för dem som blir kvar i stĂ€llet för spel i en ungdomsserie. Men av det jag sĂ„g av division 1 förra Ă„ret sĂ„ var det inget skrĂ€mmande, enligt Nilsson. 

Vad Àr det klubben gör rÀtt dÄ ni uppenbarligen fÄr fram talangfulla ungdomar?

– Man kĂ€nner en samhörighet i lagen och spelarna har roligt och alla uppmĂ€rksammas. Det Ă€r hĂ€ftigt att se hur en grupp vĂ€xer. Vi jobbar med individen och tittar inte pĂ„ resultattavlan, det tror jag Ă€r hemligheten. 

Micael Nilsson till vÀnster, Tony Fridh till höger.
Micael Nilsson till vÀnster, Tony Fridh till höger.
Micael Nilsson om:

Tess Fridh: "En vĂ€ldigt energisk och stark spelare som inte kliver undan. Hon har ett vĂ€ldigt rappt skott". 

Hilda Hultqvist: "Om möjligt ett Ă€nnu vassare skott och svĂ„r att ta bollen ifrĂ„n, oerhört pricksĂ€ker". 

Stella Milton: "Hon Ă€r en mĂ„ltjuv som Ă€r pĂ„ rĂ€tt plats vid rĂ€tt tillfĂ€lle. Hon började som back men har utvecklats till en riktig mĂ„lskytt". 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!