Förbundet: "För få tjejer som spelar"

Det råder stor osäkerhet kring om Vimmerby IBK kommer att kunna fortsätta ha ett damlag i seriespel. Spelarbristen är stor och man står också utan huvudtränare. Nu berättar Stefan Franzén från Smålands Innebandyförbund om hur det ser ut med innebandyn på damsidan. "Just nu är det för få tjejer som spelar", säger han.

Stefan Franzén ger sin syn på utvecklingen inom daminnebandyn.

Stefan Franzén ger sin syn på utvecklingen inom daminnebandyn.

Foto: Haris Dreco

Innebandy2019-12-03 15:06

Vimmerby IBK:s damlag har stora problem med att få ihop spelare till träningar och matcher. Så har det sett ut under hela säsongen. Bland annat så lämnade huvudtränaren Jonas Friberg sitt uppdrag just på grund av det, något vi rapporterade om tidigare under tisdagen. 

Stefan Franzén, som är verksamhetsledare på Smålands Innebandyförbund, menar på att frågan kring spelarbrist inom daminnebandyn är en fråga som är uppe för debatt inom förbundet.
– För två år sedan började vi med något som vi kallar för damutvecklingsträffar. Vi hade det i Vetlanda förra året och nu i november så hade vi en träff i Växjö. Där var alla lag i damtvåan och damettan inbjudna – och även andra klubbar som är intresserade av att starta damlag – för att diskutera hur vi kan utveckla verksamheten. Imorgon (läs onsdag) har vi möte med kommittén för att ta upp frågor och förslag som kommit från dessa träffar. Så den här frågan är verkligen en het debatt i nuläget, säger Stefan Franzén. 

Franzén förklarar att det här är ett stort problem inom daminnebandyn men att förändringar är på gång. 
– Vi har dragit igång ett utvecklingsprojekt men det kommer givetvis att ta tid, säger han.
Vad måste göras för att förändra det här, tror du?
– Det har bland annat diskuterats att förändra seriestrukturen. Men allt handlar om att locka in spelare till verksamheten. Just nu är det för få tjejer som spelar innebandy, speciellt i den östra delen av Småland. 

Förbundet har försökt hjälpa klubbar i den lägsta divisionen, division två, genom att tillåta så kallade "B-licensspelare" i lagen, alltså spelare som är under 16 år. Det är däremot inte aktuellt att göra samma sak i VIBK:s serie, division ett.
– Vi bryter ju lite mot reglerna i division två kan man säga. Det hade varit väldigt svårt att tillämpa det i ettan också. Jag tror inte att Svensk Innebandy hade sett så positivt på det, säger Franzén. 
Hur ser ni på risken att unga slutar med innebandy för att man inte får spela seniorinnebandy?
– Jag tror inte den risken är stor. Vi ser en positiv trend där det gått mycket bättre för andra klubbar. Vi ser väldigt positivt på framtiden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!