24-åringen om A-lagsdebuten: "Nervöst första bytena"

A-lagsdebut. Snacka om att den var efterlängtad. "Jag har varit lite för lat tidigare och trodde nog inte att den här chansen skulle komma, men det var väldigt kul", säger Vimmerby IBK:s 24-årige back om när han fick chansen mot Ingelstad förra veckan.

Samuel Gustavsson fick göra efterlängtad debut i A-laget för Vimmerby IBK senast.

Samuel Gustavsson fick göra efterlängtad debut i A-laget för Vimmerby IBK senast.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2024-01-18 20:30

Innebandyn har varit en stor del av Samuels liv genom åren. Han har visserligen gjort en del träningsmatcher och spelat Smålandscupen med VIBK:s A-lag tidigare, men har i huvudsak fått nöja sig med spel i B-laget. Förra säsongen gjorde han 30 poäng (16+14) i division fyra. Den här säsongen har han noterats för 12 poäng (4+8) i trean.

– Jag har nöjt mig med att spela på den nivån tidigare och följt A-lagsmatcherna från läktaren istället. Jag har varit lat helt enkelt och inte satsat tillräckligt. Inför den här säsongen bestämde jag mig för att tänka mer på kosten och träna hårdare för att ge det en ärlig chans.

Utdelningen för det kom alltså i fredags då Samuel gick in från start som back i tredjefemman.

– Det var en överraskning när jag fick beskedet. Och nervöst de första bytena. Det skiljer mycket i tempo mellan divisionerna. Det var en stor trygghet att spela med Ricky Gustafsson som backpartner. Jag försökte ta det lugnt och inrikta mig på defensiven i första hand och spela enkelt. Jag är nöjd med insatsen och det var kul att få vara med och bidra på planen till segern, säger Samuel som fick mersmak av debuten.

undefined
Samuel Gustavsson gjorde A-lagsdebut som 24-åring för Vimmerby IBK senast mot Ingelstad hemma.

– Så här i efterhand så känns det väldigt ärofyllt att ha fått den här chansen. Jag har ju inte gått den kortaste vägen direkt och det är ovanligt att debutera som 24-åring. Men det visar att det lönar sig att jobba hårt och nu är målet att få fler chanser.

Samuel har ett stort och brett sportintresse. Han följer favoritlagen Liverpool och IFK Göteborg, men det är främst den lokala sporten han brinner för.

– Jag går ofta på Dackarnas matcher i speedway och gillar den lokala fotbollen. Det är det bästa som finns att kolla matcher med lag som Djursdala, Tuna och Hultsfred. På vintern försöker jag gå på Vimmerby Hockeys matcher också. Särskilt nu när jag är jobbarkompis med Carl Sjöberg i VH. Han var på plats och såg mig spela i fredags också så det var extra kul.

VIBK-tränaren Alexander Pettersson gillade vad Samuel presterade i debuten.

– Han var stabil och spelade enkelt. En lovande debut helt enkelt.

Om det blir mer spel på fredag borta mot Växjö återstår att se.

– Laget är inte spikat än. Adam Olofsson och Elias Travtjenko är sjuka medan Jesper Ahnfeldt är bortrest.

Vimmerby vann senaste mötet med Växjö IBK Utveckling med hela 11–2 hemma. 

– Det kommer inte gå lika lätt den här gången. Växjö har ett ungt lag som tagit stora steg och presterat bättre under säsongens gång. Det kommer bli tufft, men det gäller för oss att fokusera på defensiven och vara effektiva framåt.

Samuel Gustavsson

Ålder: 24 år

Bor: Vimmerby

Jobbar: På Vimarskolan som elevassistent

Favoritmat: Allt som mormor lagar. Helst hennes köttgryta med kokt potatis.

Tittar på: Mest fotboll och annan sport.

Favoritlag: Liverpool FC och IFK Göteborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!