Allt började i Vimmerby – blev förbundskapten

Militärtjänstgöring och en skada. Vips skapades en längtan efter att bli ledare. Och vilken karriär han fick. Mikael Hill tog sig från första tränaruppdraget i Vimmerby ända till rollen som förbundskapten för herrlandslaget. Nu har han en ny häftig utmaning framför sig: "Det ska bli väldigt spännande att prova det här upplägget".

Mikael Hill var förbundskapten för Sveriges herrlandslag under fyra år.

Mikael Hill var förbundskapten för Sveriges herrlandslag under fyra år.

Foto: Per Wiklund

Innebandy2024-02-08 11:53

Det den forne spelaren, tränaren och ordföranden i Vimmerby IBK syftar på är ett nytt koncept i samband med Swedish Floorball Open i Västervik i sommar. Det handlar om ett tre dagar långt träningsläger för ungdomar som arrangeras i Bökensveds sporthall. 

– På söndagen vänder vi oss till yngre spelare födda mellan 2012 och 2015. Då kör vi en heldag med 48 platser. På måndagen och tisdagen får äldre spelare födda 2008 till 2011 chansen att träna i två dagar och där finns 34 platser, säger Mikael Hill som står bakom Skills FLRBL som är konsulter inom innebandy och vänder sig till såväl enskilda spelare, tränare och lag.

undefined
Moa Jakobsson från Västervik kommer att vara en av instruktörerna på lägret som Skills floorball arrangerar i sommar.

Hill kommer tillsammans med Emil Nilsen och Västervikstjejen Moa Jakobsson vara instruktörer på lägret. 

– Både Emil och Moa spelar i SSL med Falun till vardags. Emil kommer från Habo från början och jag har känt honom i många år. När han hörde talas om mitt upplägg med Skills blev han intresserad av att göra något tillsammans. Vi fastnade tidigt för att arrangera ett läger i en sommarstad. Valet av Västervik föll sig naturligt. Emils flickvän Moa kommer därifrån.

Hur har intresset för att delta varit så här långt?

– Det fyller på och nästan hälften av platserna har gått. Många lokala ungdomar har tagit chansen att anmäla sig och det är extra kul att se att Westerviks IBK är en av Smålands största klubbar när det gäller antal aktiva på ungdomssidan, säger Hill som även att han kommer från Jönköpingstrakten från början och har bott där länge har starka band till Vimmerby.

– Min fru Mia kommer från Vimmerby och vår dotter Amanda föddes där så det känns lite som hemma ännu.

undefined
Mikael Hill startade sin bana som innebandytränare i Vimmerby för 30 år sedan. Numera fokuserar han på Skills floorball där individuell träning av unga lovande spelare är en del av konceptet.

Det var också innebandyn som lockade Hill till Vimmerby. Men då som spelare.

– Jag sökte mig till Vimmerby 1992 för att gå fritidsledarutbildningen på folkhögskolan. Året efter spelade jag med VIBK, men säsongen därpå blev delvis förstörd av militärtjänstgöring. Efter det åkte jag på en skada och blev borta åtta månader till så spelarkarriären kom av sig.

När han inte kunde spela började Hill istället att fokusera på ledarskap.

– På folkhögskolan kom det till en innebandytränarprofil som jag hoppade på. Parallellt med den tränade jag juniorlaget i VIBK och hade även hand om damlaget en period. Innan jag lämnade klubben så hade jag hunnit med att vara ordförande och tränare för A-laget den sista säsongen som vi gjorde i Elitserien 1997/98.

Vad har du tagit med dig från den tiden i ditt fortsatta ledarskap?

– Det är ändå mycket. Jag fick ju prova på många roller och även om organisationen på den tiden är långt ifrån vad toppklubbarna har nu så låg vi ändå i framkant då. Vi hade en stark styrelse och folk som styrde upp matcharrangemangen.

undefined
Mikael Hill under tiden som huvudtränare för Jönköpings IK 2006. Totalt har han elva säsonger som tränare för lag på högsta nivå bakom sig.

Genom åren har det blivit flertalet tränaruppdrag på elitnivå för Hill. Däribland SSL-klubbarna Jönköpings IK och Mullsjö AIS.

– Jag har elva säsonger som tränare i högsta serien totalt.

2017 var det dags för Hill att ta det sista steget upp på den högsta positionen inom svensk innebandy. Då blev han förbundskapten för herrlandslaget. Att ta över ett lag som vunnit åtta av elva VM-guld genom tiderna satte förstås höga krav.

När VM avgjordes i Tjeckien 2018 tog sig Sverige till final, men föll där med 6–3 mot Finland. När Sverige skulle ta revansch två år senare blev mästerskapet uppskjutet.

– Den chansen brann inne till följd av pandemin. Mitt kontrakt gick ut sedan och det kändes förstås snopet att inte få chansen att leda landslaget i något mer mästerskap.

De senaste säsongerna har han varit tränare för Fagerhult Habo i Allsvenskan. För ett par veckor sedan klev han av det uppdraget.

– Redan inför den här säsongen var jag inne på att det här skulle bli min sista som tränare för laget. Nu har vi haft en tuff säsong och krigar för att hänga kvar. Därför kändes det naturligt att kliva åt sidan och låta andra röster ta över. Jag är ändå kvar i klubben i en roll som föreningsutvecklare. 

Hur ser du på svensk innebandys framtid?

– Jag tycker att vi står och stampar lite och har svårt att locka publik och intresse kring matcherna. Det är lite så generellt bland många lag i andra sporter också. Efter pandemin har publiksnittet gått ner och intäkter tappats. Det är klart att ekvationen inte går ihop då.

Mikael Hill

Ålder: 52 år i år.

Familj: Frun Mia, dottern Amanda och ett barnbarn.

Bor: Jönköping.

Äter: Tapas.

Lyssnar på: Hårdrock. Foo Fighters och In Flames helst.

Tittar på: Sport i alla former.

Fritidsintressen: Golf. 

Favoritlag: Manchester United och HV71.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!