Green inför heta derbyt: "Känns konstigt och nästan overkligt"

Vimmerby IBK mot IF Ariel. Den såg nog inte många komma för några år sedan. Nu är derbyt i allra högsta grad verklighet. På tisdag är det dags då VIBK tar emot nykomlingen från Kristdala. "Det känns konstigt och nästan overkligt", säger Jonatan Green.

Jonatan Green ser fram emot derbyt men tycker samtidigt att det känns väldigt konstigt att möta Ariel i division 2.

Jonatan Green ser fram emot derbyt men tycker samtidigt att det känns väldigt konstigt att möta Ariel i division 2.

Foto: Jens Lidesjö

Innebandy2024-10-21 18:30

Kapten Green utvecklar resonemanget med följande ord: 

– Vi är vana att möta Ariel med vårt B-lag i seriesammanhang. Nu ställs vi mot varandra i division två och det är två topplag i serien som möter varandra. Det ska bli grymt kul att spela den här matchen och något jag verkligen ser fram emot. 

Samma sak tycker Ariels stjärna, tillika spelande tränaren Simon Zetterling. Han toppar dessutom seriens poängliga efter tre omgångar. Flåsande i nacken har han...just det, Jonatan Green. 

undefined
Simon Zetterling har gjort mål på Vimmerby förut. Här sätter han en straff för Craftstaden för fyra år sedan.

Är du överraskad att ni har fått den här fina starten (sju poäng på de tre inledande matcherna)?

– Alltså, det är svårt att säga. Det är klart att det var svårt att veta var vi stod innan serien startade. Nu när vi mött några lag så känns det som att vi ändå håller ganska bra division två-klass. 

Redan i premiären satte Ariel ner foten hemma mot forna storlaget Karlskrona. Seger med 14–0 (!).

Hur förvånad var du över det resultatet?

– Vi var jättetaggade inför matchen och trodde att det skulle bli tufft. Men vi märkte ganska snart att vi var betydligt bättre än dem. Efteråt hörde vi att de tappat en del spelare inför säsongen, säger Zetterling som lyfter fram lagets defensiv så här långt (bara sju insläppta).

Just det faktumet, att de bara har släppt in ynka sju mål, imponerar även på Jonatan Green:

– Ärligt talat så trodde jag att de skulle släppa in mycket mer mål än så. Jag trodde mer att de skulle vara ett lag som gör många mål och ha mer insläppta. Det har överraskat på mig. 

Å andra sidan så har nykomlingen producerat även offensivt. 25 mål framåt är lika många som VIBK och bara ett mål bakom de lag som gjort flest mål så här långt: Husqvarna och Nässjö. 

undefined
Jonatan Green tycker att VIBK fått en helt okej start på säsongen.

Green lyfter fram det offensiva spelet i sitt lag:

– Kan vi ha det målsnittet vi haft hittills så tror jag att vi blir svårslagna framöver. 

Han tycker att inledningen varit fullt godkänd, men att det finns en nivå till. 

– Kan vi få bort dipparna vi haft i två av matcherna så kan det bli riktigt bra. Nu kortade vi ner dem mot Gransholm senast. Och det var en jäkligt skön poäng vi fick med oss efter att vi legat under med två mål 30 sekunder före slutet. Det tyder på styrka i laget. 

Tillbaka till Ariel. Den här säsongen spelar de sina hemmamatcher borta (!), i Oskarshamn. 

Hur är det och varför?

– Det är både positivt och negativt. Såklart är det jättetråkigt för alla runt omkring att vi inte kan spela i Kristdala. Problemet är att vår hall är för liten för division två. Vi får helt enkelt inte spela där. Å andra sidan har vi en större hall nu, med läktare och jag tror också att det är en viss fördel på så sätt att vi kan spela en bättre innebandy med de större ytorna som finns i hallen i Oskarshamn.

Vad säger egentligen era fans?

– Nämen, det är kanske inte alltid så positivt och det är kanske också så att vi har tappat en del publik, men samtidigt har vi nog fått lite nya supportrar också. 

undefined
Det kan bli mycket folk i hallen ikväll när det vankas derby mellan VIBK och Ariel för första gången.

Vi får väl se hur många av fansen som följer med norröver för att se derbyt i Vimmerby på tisdagen.

– Det ska bli otroligt roligt att spela, förhoppningsvis inför en fullsatt hall, säger Simon Zetterling och tillägger att det blir något av en värdemätare för Ariel då de troligtvis inte ställts inför det starkaste motståndet hittills i serien. 

Utöver själva derbyt i sig är det lite av en match i matchen mellan lagens poängkungar, Green vs Zetterling. 

Hur ser du på den matchen?

– Haha, jag vet inte riktigt. Green är en bra spelare och det är inget att hymla med att vi kommer att hålla ett extra öga på honom. Alla vet vad han kan. 

Jonatan Green tycker detsamma, om Zetterling:

– Han är en riktigt vass spelare som också har presterat bra högre upp i seriesystemet. Han har öst in poäng trean och fyran och gör samma sak nu, i division två. Simon är en komplett spelare och egentligen är han alldeles för bra för att spela på den här nivån. Det hade varit kul att spela ihop med honom, vilket jag i och för sig gjort någon gång, med det var i SFO (utomhusturnering i Västervik).

Tisdag kväll möts poängkungarna. Frågan är vem av dem som går vinnande ur derbyt: Green eller Zetterling. Vimmerby eller Ariel. 

Poängeligetopp

1) Simon Zetterling, Ariel 13 (4+9)

2) Jonatan Green, VIBK 11 (4+7)

3) Dennis Svensson, Husqvarna 10 (6+4)

4) Sebastian Samuelsson, Ingelstad 7 (4+3)

5) Elias Travtjenko, VIBK 7 (4+3)

Övrigt Vimmerbyspelare topp 50:

11) William Björngard 6 (3+3)

14) Elliot Kronstrand 5 (3+2)

43) Philip Isaksson 3 (3+0)

48) John Pettersson 3 (2+1)

49) Gustav Öhman 3 (2+1). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!