Gretas överraskande beslut: "Det känns overkligt"

Innebandyn var mer eller mindre ett avslutat kapitel – var det tänkt. Sedan kom elitlaget in i bilden. "Fotbollen har alltid varit nummer ett för mig, men så kom det här erbjudandet...", säger Greta Koponen.

Vimmerbyspelaren Greta Koponen är klar för elitlaget Jönköping.

Vimmerbyspelaren Greta Koponen är klar för elitlaget Jönköping.

Foto: Arkiv.

Innebandy2021-04-15 11:57

Det slog ner mer eller mindre som en innebandybomb. Eller fotbollsbomb hur man nu ser på saken. 

Greta Koponen är en av Vimmerbys allra bästa fotbollsspelare och har potential för att bli en elitspelare. 

Så verkar det inte bli. I alla fall inte nu. Sedan en dryg månad tillbaka är det en annan idrott som ligger högst på hennes "Det-här-vill-jag-satsa-på-lista". Innebandy. 

Överraskande för många. Och inte minst överraskande för henne själv. 

– Det är alltid fotbollen jag velat satsa på. Innebandyn har mest varit som en rolig grej vid sidan av. Men när Jönköping hörde av sig så kom förstås tankarna på att det här kanske var något att satsa på, men jag var skeptisk till en början. Jag ville ändå testa om det här kunde vara något för mig och var med på en intermatch med JIK. Och jag kände direkt att det var något jag ville göra. 

Sagt och gjort. Nu är det klart. Greta Koponen kan som det verkar sudda bort fotbollsspelare på visitkortet – och istället skriva in innebandyspelare. 

Var kom det här ifrån?

– Det var någon som sett mig i bortamatcherna med VIBK (Vimmerby IBK) och det var visst även någon ledare i Smålandslaget som varit och tittat på mig. När de fick reda på att jag skulle lägga av med innebandyn, tyckte de att det var slöseri. Därifrån kom erbjudandet till mig om att spela i deras SSL-lag, säger Greta och berättar att processen från det första samtalet till att det blev klart, gick snabbt. 

Vad händer närmast för din del?

– Jag tar studenten i sommar, men har tillgång till en lägenhet redan 1 juni. 

Känner du några spelare i laget?

– Jag har lite koll och har också vänner i Jönköping. Dessutom spelar både Alva Jacobsson och Moa Edgren (båda från Vimmerby) i Hovslätt. 

Att vara elitspelare i innebandy är inte detsamma som att vara proffs på heltid. Det finns det inte ekonomi för. Däremot kommer idrotten ta mycket tid i anspråk för Greta Koponen. 

– Ja, det kommer att bli fullt upp med träningar, matcher, förberedelser och genomgångar, säger hon och tillägger att allt det här som hänt på så kort tid på något sätt fortfarande känns overkligt. 

Jönköpings IK har en tuff säsong bakom sig, där de slutade klart sist i högstaserien. Det blir ändå spel i SSL 2021/2022.

– Vad jag förstår så vill klubben göra en satsning och det ska bli roligt att vara med på resan. De vill etablera sig som ett SSL-lag. Det kommer också bli kul att spela i deras fina arena. 

Vad är det för egenskaper som gjort att de fastnat för dig?

– Att jag är väldigt fysisk, har en stark vinnarinstinkt och att jag är seriös i det jag gör. Dessutom är jag ganska målfarlig framåt, till skillnad från fotbollen där jag ska försvara. 

Fotbollen så, hur tänker du kring det?

– Vi ska riva kontraktet med VIF efter vårsäsongen, men jag kommer fortfarande att gå in lika helhjärtat för det fram tills att jag flyttar. Jag har faktiskt fått lite erbjudanden från fotbollsklubbar i Jönköpingstrakten, men det är inget jag tänker på. Fotbollen får jag lägga åt sidan sen. 

Och hur har reaktionerna från Vimmerby IF varit?

– Både ledare, tränare och spelare har varit väldigt förstående när jag berättade om det här. Sedan tycker de det är tråkigt att jag ska sluta spela, men de har varit stöttande i mitt beslut. Men det är klart att det är känslosamt. Jag känner att jag måste våga och ta chansen. 

Greta kommer spela i Vimmerby under våren, men sedan är det innebandy som gäller.
Greta kommer spela i Vimmerby under våren, men sedan är det innebandy som gäller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!