Har inte rÄd att förlora mer

Vimmerby IBK har förlorat hĂ€lften av matcherna i division tvĂ„. I ett historiskt perspektiv har inte laget rĂ„d att förlora sĂ„ mycket mer. – TabellĂ€get Ă€r definitivt ingen katastrof, men det kĂ€nns som att en seger mot Örlogsstaden nĂ€stan Ă€r ett mĂ„ste om vi ska hĂ€nga med, sĂ€ger spelande trĂ€naren Jonas Friberg.

MÅSTEMATCH. Som vanligt tillhör Victor Wall och Jonatan Green toppen av poĂ€ngligan. Men för laget har det gĂ„tt sĂ€mre pĂ„ slutet. För att inte avstĂ„ndet uppĂ„t ska bli orovĂ€ckande stort behöver VIBK vinna pĂ„ söndag. Foto: Magnus Strömsten

MÅSTEMATCH. Som vanligt tillhör Victor Wall och Jonatan Green toppen av poĂ€ngligan. Men för laget har det gĂ„tt sĂ€mre pĂ„ slutet. För att inte avstĂ„ndet uppĂ„t ska bli orovĂ€ckande stort behöver VIBK vinna pĂ„ söndag. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Innebandy2016-12-10 12:00

Med tanke pĂ„ fjolĂ„rets starka sĂ€song – och avslutning – var Vimmerby IBK ett av favoritlagen nĂ€r serien drog igĂ„ng i höstas. VIBK har hittills inte riktigt motsvarat de förvĂ€ntningarna. Laget Ă€r bara sjua efter tio omgĂ„ngar – och har sex poĂ€ng fĂ€rre Ă€n förra Ă„ret med samma antal spelade matcher.

– MĂ„nga som sĂ„g oss spela förra sĂ€songen har nog kĂ€nt att det Ă€r dags för oss att ta klivet upp nu. Och det Ă€r helt rĂ€tt att vi ska ha höga krav pĂ„ oss. Det har vi sjĂ€lva. Samtidigt har vi i gruppen inte gĂ„tt ut med mĂ„lsĂ€ttningen att vi ska vinna serien och gĂ„ upp i division ett, trots att det sjĂ€lvklart Ă€r sĂ„ att alla strĂ€var efter det och vill dit, sĂ€ger Jonatan Green.

BĂ€st i serien

I vanlig ordning Ă€r han och kedjekamraterna Kim Karlsson och Victor Wall i seriens topp i poĂ€ngligan. Wall Ă€r fyra, Karlsson sjua och Green Ă„tta. 

Dessutom hittar vi nyförvĂ€rvet Martin Tedborn pĂ„ tolfte plats. Tittar vi pĂ„ antal gjorda mĂ„l – 72 – sĂ„ Ă€r det faktiskt bĂ€st i hela serien. Med tanke pĂ„ mĂ„lfabrikationen Ă€r det dĂ€rför desto mer anmĂ€rkningsvĂ€rt att VIBK ligger sĂ„ pass lĂ„ngt ner i tabellen.

Om Vimmerby ska kunna utmana om topp-tvÄ, som ger uppflyttning en division, mÄste snart segrarna börja staplas pÄ rad.

Å andra sidan Ă€r serien superjĂ€mn och VIBK har bara fem poĂ€ng upp till andraplacerade Olofström – samma lag som Vimmerby krossade med 18-5 (!).

– Vi visste innan att serien skulle bli ett riktigt getingbo. Det kĂ€nns som alla kan slĂ„ alla, sĂ€ger Green.

Max: sex förluster

Sett till de senaste fem sĂ€songerna i division tvĂ„-serien sĂ„ har man max rĂ„d med att förlora sex matcher under ordinarie tid för att sluta tvĂ„a – men det vanligaste Ă€r att det krĂ€vs fĂ€rre förluster Ă€n sĂ„.

Titta hÀr hur det har sett ut för tabelltvÄorna de senaste sÀsongerna:

  • 2015/2016: Carlshamn: fem förluster under ordinarie tid (48 poĂ€ng).
  • 2014/2015: Örlogsstaden: sex förluster (43 poĂ€ng).
  • 2013/2014: Olofström: tvĂ„ förluster (56 poĂ€ng).
  • 2012/2013: Vöikers: fem förluster (44 poĂ€ng – 20 matcher).
  • 2011/2012: Craftstaden: tre förluster (50 poĂ€ng).

Inför matchen mot Örlogsstaden har VIBK torskat i tvĂ„ raka matcher.

Vad krÀvs för att ni ska hitta tillbaka till vinnarspÄret igen?

– Att alla gĂ„r ut och ger hundra procent. Vi vet att vi inte kan slappna av en enda sekund i matcherna. Det sĂ„g vi senast mot NĂ€ssjö, som gjorde tre mĂ„l direkt i andra perioden pĂ„ en och en halv minut, sĂ€ger Jonatan Green.

GlÀdjande nog för Vimmerby, sÄ Àr den viktiga trion Marcus Pettersson, Jonas Friberg och Kim Karlsson, tillbaka i spel igen efter sina skador. Om laget startar pÄ tvÄ eller tre femmor Àr inte bestÀmt.

– Det Ă€r alltid en svĂ„r avvĂ€gning. Nu pĂ„ slutet har vi kanske inte fĂ„tt den effekt vi vill nĂ€r vi startat pĂ„ tvĂ„ femmor, sĂ€ger Friberg.

Vimmerbys lag

MÄlvakter: Ludwig Strömsten och Patrik Karlsson.

Förstafemman: Ricky Gustafsson, Adam Jakobsson – Jonatan Green, Victor Wall, Kim Karlsson. 

Andrafemman: Hampus Svensson Starkenberg, Mattias KĂ„hlman – Martin Tedborn, Anton Isaksson, Jonas Elofsson.

Tredjefemman: Marcus Pettersson, Petter Leander – Viktor Friman, Andreas Brodin, Jonas Friberg. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!