"Har kunnat stå och njuta vid sidan av"

Nygamle tränaren Michael Elmér är tillbaka i Vimmerby IBK och har hunnit leda laget i fyra omgångar. Vi tog tempen på honom för att se vad han tycker om inledningen, ledarskapet, laget och lite om framtiden.

Kan Michael Elmér leda Vimmerby IBK till division ett?

Kan Michael Elmér leda Vimmerby IBK till division ett?

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2019-10-30 19:00

Michael Elmér kom tillbaka till Vimmerby IBK inför säsongen efter att ha varit borta från klubben i drygt tio år. Senast han var i VIBK var säsongen 2007/2008. Efter det blev det äventyr i Westerviks IBK, IBK Vöikers och Vetlanda IB, innan det alltså var dags att hoppa på uppdraget som huvudtränare för Vimmerby IBK igen. 

Nu har han och hans lag spelat fyra matcher i division två hittills, och man inledde med tre raka segrar innan man föll mot CL98IC senast. En inledning som ingen nog hade tackat nej till på förhand.
– Vi ska vara nöjda med inledningen, både spelmässigt och poängmässigt. Jag tycker att vi tar steg i vår utveckling och det är det vi tittar mer på än poäng, men man är ju en vinnare och man vill alltid ha mer och få ut så mycket man kan, säger Michael Elmér. 

Och det är ett ord som hela tiden är återkommande under vårt samtal: Utveckling. Han påpekar också att spelsystemet och idéerna som finns ska genomsyra både A- och B-laget. 
– Det vi försöker implementera är att man alltid ska veta sin roll oavsett vart bollen är och oavsett om man är i förstafemman eller fjärdefemman. Det ska vara samma sak i vårt division tre-lag (VIBK B). Målsättningen är att försvaret ska sitta och att vi ska spela en glad och positiv innebandy. Stundtals har vi haft det under säsongen och under perioder när vi varit där så har man kunnat stå och njuta vid sidan av. 
Hur långt känner du att ni kommit utvecklingsmässigt?
– Vi har kommit en bra bit, men alla kan ha en lyckoträff vid en eller två tillfällen. Jag vill att vi ska hålla över tid och vi vill inte dippa som vi gjorde nu mot CL (förlust 5–3) utan vi vill kunna hålla under alla matcher.

För att nå dit har VIBK börjat med ett lite annorlunda träningsupplägg. Man har två innebandypass samt ett gympass i veckan. Det kan göra att utvecklingen dröjer rent spelmässigt, men förhoppningen är att man ska orka fysiskt under hela säsongen. 
– Förhoppningsvis gör det att grabbarna har ett större sug efter att spela innebandy när det väl är matchdags. Tidigare har man dippat efter jul men nu hoppas vi att vi är fysiskt mer förberedda. 
Är det här ett upplägg du kört tidigare under din tränarkarriär?
– Inte med ett gympass så här tidigt in på säsongen. Men det här är ett beslut som vi tagit tillsammans med spelarna.

Michael Elmérs ledarskap präglas av att spelarna ska få vara med och tycka till i så stor utsträckning som möjligt. Frågan är bara hur man balanserar det så att spelarna inte får för mycket makt. 
– Det där är svårt att lära ut och det handlar om fingertoppskänsla. Jag har en tydlig bild av vad vi ska göra och uppnå och så länge vi gör det så har jag inget emot att spelarna tycker till. Men sedan måste jag tänka på att det är jag som står som huvudansvarig för våra prestationer och jag bevakar känslan i allt vi behöver göra. Jag vill, till vissa delar, vara en demokratisk ledare, men till syvende och sist så är det jag som bestämmer. 
Vad tycker spelarna då?
– De indikationer vi fått är att truppen är nöjda med både träningen och coachingen.

Det finns en hel del intressanta spelare i VIBK och konkurrensen finns där, men det är långt ifrån ett färdigt lag som Elmér fått ta över.
– Jag tycker att vi har stor konkurrens på de flesta positionerna. Samtidigt har vi laborerat en del och provat spelare på olika positioner. Sedan har vi en fjärdefemma som får utvecklas i sin egna takt. Men ingen tränare hade sagt nej till fler spelare. 
Vad hade du velat få in i så fall?
– Jag skulle önska någon mer poängspelare och det behöver vi inte värva in utan det kan vara att någon från laget kliver fram. Om fler spelare börjar producera så blir det svårare för motståndarna för då räcker det inte med att de plockar bort vår förstafemma. Det finns mer potential i de andra femmorna för än så länge är det vår förstafemma som har levererat. 
Finns det någon spelare utifrån ni vill plocka in?
– Vi tittar inte på någon spelare som vi ska värva i år men vi har kontakt med flera spelare som finns fria på marknaden eller som aviserat att de vill lämna sina nuvarande klubbar. Det här handlar om kontakter till nästa säsong och jag har ett kontrakt med Vimmerby på ett plus ett år och kan ju skriva på det extraåret beroende på hur det går. Då måste vi förbereda oss och redan nu börja kontakta spelare. 

VIBK har inlett division två med tre segrar och en förlust.
VIBK har inlett division två med tre segrar och en förlust.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!