Killar och tjejer tränar gemensamt: "Tar för sig mer"

Det började som en praktisk lösning när halltiderna inte räckte till. Nu har Vimmerby IBK:s försök med ett gemensamt träningspass för klubbens flick- och pojklag i 14-årsåldern slagit väl ut. "Det har blivit en gynnsam lösning för alla parter", säger tränaren Patrik "Bobby" Karlsson.

När det blev ont om halltider valde Vimmerby IBK att köra ett gemensamt pass för två av sina pojk- och flicklag.

När det blev ont om halltider valde Vimmerby IBK att köra ett gemensamt pass för två av sina pojk- och flicklag.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2023-11-09 07:00

På måndagskvällar samlas ungdomarna i idrottshallen för sitt gemensamma pass. Den här kvällen är det nio killar från P09-laget och tio tjejer från F08-09-laget på plats.

undefined
Patrik "Bobby" Karlsson är tränare för Vimmerby IBK:s F08-09-lag som har ett gemensamt pass i veckan med klubbens P09-lag.

– De här spelarna är i en kritisk ålder när andra intressen kan ta över och idrotten inte prioriteras lika högt. Med mindre än tio spelare är det svårt att genomföra bra träningar och samtidigt är det ont om bra träningstider i hallen. Därför bestämde vi oss inför säsongen att testa det här upplägget, säger Patrik "Bobby" Karlsson som har ansvaret för flicklaget.

Lagen värmer upp och genomför en del övningar separat. När det blir dags för spel blandas lagen så killar och tjejer får möta varandra.

– Det är ganska vanligt att killar och tjejer spelar tillsammans när de börjar i 6-7-årsåldern. Att göra det med 14-åringar är ovanligt, men jag ser bara fördelar med det så här långt. Framförallt har tjejerna blivit tuffare och tar för sig mer ute på planen.

undefined
Några av spelarna i flicklaget har även fått hoppa in och spela match med pojklaget.

Är det ett upplägg som är värt att prova i fler åldersgrupper?

– Kanske, men jag tror att en stor anledning till att det fungerat så bra är att killarna i laget är väldigt toleranta och ser till gruppens bästa. 

Några av tjejerna har även fått hoppa in och spela matcher med pojklaget.

– Det är en bra lösning när det är svårt att få ihop en full trupp till match. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!